Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години насам. Компанията очаква чиста печалба от 520 милиарда йени ($4,8 млрд.), като преди това предвиждаше загуби в размер на110 милиарда йени. Анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, прогонозираха печалба от 187,84 милиарда йени. 

Реализирането на този положителен финансов резултата на Toshiba е свързан с продажбата на губещото дъщерно дружество Westinghouse Electric на консорциум от американските хедж фондове, ръководен от Baupost Group. Очаква се тази транзакция да увеличи капитала на Toshiba с 410 милиарда йени (3,68 милиарда долара) и да осигури допълнителни данъчни ползи за компанията.

Toshiba с резервен план, ако пропадне сделката за $18 милиарда

Toshiba с резервен план, ако пропадне сделката за $18 милиарда

Японската компания ще направи IPO за бизнеса с чипове

Освен това през септември японската корпорация се съгласи да продаде Toshiba Memory, втори по големина в света производител на чипове NAND, на консорциум, ръководен от инвестиционния фонд Bain Capital за за 2 трлн йени. 

Сделката за продажбата на бизнеса с чипове е подписана, но все още съществуват редица правни и законодателни проблеми, които могат да затруднят приключването й, планирано за края на март.

За приключващата в края на март финансова година Toshiba прогнозира нулева оперативна печалба, докато преди това се говореше за такава в размер на 440 млрд. йени. От компанията очакват годишните приходи да спаднат с 22% - до 9.3 трилиона йени. 

Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse

Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse

Въпреки това компанията прогнозира печалба за следващата година

Днес Toshiba Corp. също така обяви назначаването на нов главен изпълнителен директор на компанията. От 1 април поста ще заеме 60-годишният Нобуяки Куруматани, в момента президент на фонда за преки инвестиции CVC Asia Pacific Japan, се казва в съобщението на компанията.

Преди да се присъедини към CVC през май 2017 г., Куруматани е заместник-председател и член на борда на Sumitomo Mitsui Financial Group.

Настоящият главен изпълнителен директор и президент на Toshiba, Сатоши Цунакава, ще се оттегли и ще стане главен оперативен директор.

С промените в ръководството корпорацията се опитва да възстанови доверието на инвеститорите. И да намери нови възможности за растеж, без два от ключовите си до момента елементи на дейността си - ядрената енергетика и производството на чипове.