Toyota, BMW, Mazda и Subaru са се договорили за урегулиране на претенции от страна на американски собственици на техни автомобили.

Става дума за тези коли, които бяха изтеглени в сервиз, заради потенциално дефектни въздушни възглавници, съобщава агенция Nikkei, цитирана от RNS.

Общата стойност на компенсациите е 553 милиона долара. От тях Toyota ще заплати $278,5 млн., BMW - $131 млн., Mazda - $76 млн. и , Subaru - $68 млн. Постигнатите условия за урегулиране на претенциите трябва да бъдат одобрени от съда.

Takata отнася $1 милиард глоба заради измама

Takata отнася $1 милиард глоба заради измама

Производителят се призна за виновен

Посочените компании излязоха със съвместно заявление, в което на признават своята вина или отговорности. Но отбелязват, че са се съгласили на компенсациите, имайки предвид мащаба на създадените от продукцията на Takata проблеми.

В рамките на урегулирането компаниите ще покрият разходите на купувачите на техните автомобили, отзовани в сервизи. Например около 50 милиона долара ще отидат за ползване на коли под наем за времето, когато собствениците не са могли да ползват автомобилите си. Те ще получат парична компенсация за понесени загуби в доходите, заради допълнителни транспортни разходи, вкл. и такива за водене на децата на училище.

Honda, Ford и Nissan за сега не са успели да постигнат подобно урегулиране на аналогични претенции.

Toyota изтегля 5.8 милиона коли заради дефект във въздушните възглавници

Toyota изтегля 5.8 милиона коли заради дефект във въздушните възглавници

Автомобилите са от Япония, Китай и Европа

Въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata, вероятно са станали досега причина на 16 смъртни случая и над 180 случая на получаване на травми. В света досега са изтеглени от употреба около 100 милиона такива въздушните възглавници.