Нюйоркският магазин Russ & Daughters е издържал на много предизвикателства като испанския грип между 1918-1920 година, войни, рецесии, депресии, терористични атаки и урагани. Но пандемията на новия коронавирус е безпрецедентна.

"Това са неизследвани води", разказва пред CNBC Ники Рус Федерман, четвърто поколение съсобственик на магазина, който сервира еврейски деликатеси като пушена риба и латковки.

Компанията затвори и двата си ресторанта в Манхатън миналата седмица. Засегнати са всички операции на бизнеса.

Снимка 474296

Източник: Russanddaughters.com

В своята 106-годишна история Russ & Daughters никога не са отлагали никого. Сега, за броени дни, компанията е уволнила почти половината от персонала си, каза Федерман.

"Толкова е трудно да се каже на хора, които са били толкова важни за нас, че най-малко лошият вариант е да ги освободим като безработни, макар и знаейки, че обезщетенията за безработица, поне тук, в щата Ню Йорк, са неприемливи", казва Федерман.

Максималното обезщетение за безработица в Ню Йорк е 504 долара на седмица.

Безработицата в САЩ достигна рекордни темпове на растеж за седмица, засягайки 6 милиона души. Икономистите очакват тези цифри да достигнат мащаб, който в САЩ никога не е виждан. Ресторантите бяха засегнати особено тежко заради мерките и усилията за социално дистанциране.

Снимка 474293

Източник: Russanddaughters.com

"Не можете да кажете на някой да се прибере вкъщи, ако няма пари да плаща наема си или да изхранва себе си и семейството си", каза Федерман.

"Със сигурност се надявам правителството да признае малките предприятия (и да им отпусне част от стимулите за икономиката) за това, което са - жизнената сила на икономиката в тази страна", каза Федерман.

Снимка 474298

Източник: Russanddaughters.com

От Russ & Daughters твърдят, че ще продължат да доставят продуктите си в цялата страна, докато могат.

"Храната ни е комфортна за толкова много хора. Тя им напомня откъде идват, за техните семейства, създава чувство за нормалност. Да можеш да предаваш този комфорт на хората в домовете им е наистина важно", казва още Федерман.

Тя сподели и че е наблюдавала много подкрепа от своите клиенти, някои от които са изградили връзки с бизнеса в продължение на четири поколения. Сега тази подкрепа е силно належаща.

"Храната е любов и имаме нужда от нея повече от всякога", завършва Федерман.

Снимка 474295

Източник: Russanddaughters.com