Големият "дървен" балон на 2021 г. се спука.

След оставящото наблюдателите без дъх рали през пролетта, цените на дървения материал се завърнаха рязко, след като предлагането се увеличи, спекулатирната търговия се охлади, а търсенето на жилища също започва да се успокоява, пише CNBC. Само през юни дървесината изгуби 40% от цената си — най-лошият месец от поне 1978 г. насам. За първото полугодие на 2021 г. спадът е над 18%.

На 7 май, когато бе достигнат върхът, цените на дървесината в САЩ удариха $1 670,50 (в края на търговията за деня) — или 6 пъти нивата им от април 2020 г.

Снимка 537228

Бързото обръщане идва в момент, в който американците започват да се оглеждат за лятната си почивка, вместо да правят ремонти вкъщи. Успокоението на цените на дървения материал носи успокоение и сред тези, които се опасяват от инфлация. "Спадът подчертава, че причината за инфлацията — разликата между предлагането и търсенето — няма да продължи вечно", казва Брад Макмилан, CIO в Commonwealth Financial Network.

По-рано тази година цените на дървесината полетяха заради комбинация от намалено предлагане заради намален капацитет и повишено търсене, създадено от жилищния пазар. В един момент цената на нов дом се увеличи с $36 хил. заради по-скъпата дървесина.

На самия жилищен пазар също имаше рекорден недостиг на предлагане, но в последните седмици се отчита охлаждане — търсенето на ипотечни кредити например намалява с 6,9% миналата седмица до най-ниското си ниво от година и половина.

Цените на дървесината са напът да запишат шеста поредна седмица на загуби. В сряда те паднаха с още 6% до $710 за хиляда футови дъски (305 мм на 305 мм на 25,4 мм).

Дървесината поевтиня с 42% след рекордното рали. Спука ли се балонът?

Дървесината поевтиня с 42% след рекордното рали. Спука ли се балонът?

Бизнесите, които се презапасяваха доскоро, сега продават от запасите си