Цените на дървения материал най-сетне се връщат към земята, пише The Wall Street Journal.

В началото на тази седмица контрактите за доставка през юли се търгуват срещу $996,20 за хиляда футови дъски (305 мм на 305 мм на 25,4 мм) — при рекордните $1 711,2 в началото на май. През 14 от последните 15 дни цените спадат, а в последните два с максимално позволеното от правилата на борсите.

Спот цените на дървения материал също намаляват. Според Random Lengths, която поддържа индекс, миналата седмица те са намалели със $122 до $1 324, най-големият седмичен спад в историята. Той идва само шест седмици след рекордното повишение на индекса от $124.

Икономисти и инвеститори се чудеха дали космическите цени на дървесината няма да сложат прът в колелата на жилищния пазар. Строителите вдигаха цените, а много от тях спряха да продават преди да положат дървената структура — от опасение, че ще подценят цените и ще продадат твърде евтино. Дървесината застана в центъра и на дебата около инфлацията.

Резкият спад подсказва, че става въпрос за балон, който се е спукал — и остава отворен въпросът с колко ще се сринат цените. Въпреки спада от 42%, те остават три пъти над нивата, които са типични за сезона. Производители и трейдъри очакват цените да останат сравнително високи заради силния жилищен пазар, но все пак подчертават, че проблемите в доставните вериги намаляват.

По време на ралито строителите, ритейлърите и други се презапасяваха с дървен материал. "Всички купуваха повече от необходимото", казва Майк Вишневски, бивш трейдър и главен изпълнителен директор на MaterialsXchange. "Имаше опасения, че дървения материал ще свърши".

Пазарът сега е наводнен от т. нар. "инвентар в сянка" — големите бизнеси, които обичайно са купувачи (строители и други), сега продават от собствените си запаси.

"Не смятам, че цените от $1 000 са новото нормално", категоричен е Девин Стокфиш, главен изпълнителен директор на производителя Weyerhaeuser. Но търсенето ще се запази, тъй като в САЩ има нужда от още много нови жилища, заяви той пред инвеститори миналата седмица.

По-рано и конкурентната PotlatchDeltic прогнозира, че през следващата една година цените ще са между $700 и $800 — над предпандемичните нива от $639.

Пазарите прогнозират още по-ниски цени. Анализаторите на BMO Capital Markets изчисляват чрез цената на акциите на три канадски компании, че инвеститорите залагат на цени около $447 — малко повече от обичайните цени, но общо взето около историческите нива.