Покачването на цените на употребяваните автомобили в Европа продължи през 2023 г., но започва да губи инерция. Това са резултатите от доклада за Европа, който онлайн автомобилният пазар AutoScout24 изготвя всяка година, пише auto-press.net.

Европейските потребители харчат средно девет процента повече за купуване на употребявани автомобили, отколкото през предходната година. Въпреки това, спрямо 2022 г., когато инфлацията все още беше 21 на сто, нарастването на цените се забавя значително. Развитието на предлагането е положително - дванадесет процента повече превозни средства ще бъдат налични на европейския пазар през 2023 г., а предлагането на електрически автомобили дори ще се увеличи със 143 процента.

Цените на употребяваните автомобили в Япония падат

Цените на употребяваните автомобили в Япония падат

Причината са санкциите и забраната за износ към Русия

Моделите на Volkswagen са много търсени - както и през предходната година, VW Golf е най-популярният употребяван автомобил сред европейците. Що се отнася до употребяваните електрически превозни средства, доминират моделите на Tesla.

"След като кривата на цените на европейските употребявани автомобили се повишаваше постоянно през последните години, инфлацията ще загуби инерция за първи път през 2023 г. Цифрите показват, че пазарът на употребявани автомобили се връща към нормалното" - казва Стефан Шнек, ръководител продажби за Германия в AutoScout24 - "Предполагаме, че развитието на цените скоро ще се върне към обичайните си сезонни колебания. Времето на забележимо високите цени приключи. Въпреки че това е добра новина за крайните потребители, това не се отнася непременно за търговците на дребно, тъй като много от тях успяха да се справят с липсата на обеми като поне частично компенсираха с по-високи ценови точки за техните превозни средства. Отсега нататък отново ще стане по-важно да се рекламира повече за нови клиенти."

Както показва барометърът на тази индустрия, развитието на цените в оценените страни в никакъв случай не е еднакво - цените на употребяваните автомобили се покачват най-силно във Франция и по-умерено в Белгия, Германия и Италия. Докато австрийците ще харчат средно пет процента повече за новото си употребявано превозно средство през 2023 г., в Германия и Италия е по-умерено - четири процента. Белгийският пазар е най-ясно по пътя към възстановяване, където анализаторите на AutoScout24 отчетоха само ръст на цената от три процента.

Колите на старо отново поскъпват: на каква цена са най-търсените

Колите на старо отново поскъпват: на каква цена са най-търсените

Липсва и достатъчно предлагане

Докладът за Европа показва и общото ниво на цените на употребяваните автомобили в съответните страни на базата на офертните цени. В Европа употребяваните автомобили през 2023 г. ще бъдат най-скъпи в Люксембург: средно 37 488 евро ще се таксуват за съответното превозно средство. Следват Франция с 30 995 евро, Германия с 28 609 евро и Австрия с 28 406 евро. По-умерени цени има в Холандия (24 543 евро), Белгия (24 834 евро) и особено в Италия, където употребяваните автомобили се предлагат за средно 22 693 евро.