Нов ръст на цените на употребяваните автомобили у нас, отчитат от Асоциацията на вносителите на автомобили. На този фон на пазара за колите втора ръка у нас се наблюдава и липса на достатъчно предлагане.

Според изчисленията на компаниите, осигуряващи данни за автомобилите, за последните 10 години средната продажна цена на употребяваните коли е скочила двойно. С около 30 на сто са поскъпнали автомобилите през последните 12 месеца, а само през последните 2 месеца средното поскъпване на старите автомобили у нас е около 10 процента.

Причината - все по-трудният внос на коли от чужбина, откъдето е и основният внос в автокъщите.

Снимка 606559

Източник: EPA/БГНЕС

Нисък разход на гориво, по-малко вредни емисии и таван на цените до 10 000 лева

Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола "втора ръка", ето при какви лихви

Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола "втора ръка", ето при какви лихви

Заради ръста на цените на употребяваните автомобили:

Това са сред основните искания на голяма част от клиентите, които посещават автокъщите в Дупница, съобщава БНТ. Сред тях е и Огнян Георгиев, който се сдобил с употребяван автомобил преди около седмица.

"Гледах да е по-икономична, защото с тези цени на горивата е вече трудно и бърка в джоба. Евтина за поддръжка, евтини части", коментира той пред обществената медия.

Търговците признават, че спасяват бизнеса си все по-трудно и предимно, благодарение на интереса на клиентите от Гърция.

"Купувачите, освен че са ограничени в избора си, трябва да заплащат сравнително високи цени дори за 15-20-годишни коли. За високите цени у нас роля играе пазарът на автомобили в Европа", казва пред БНР Огнян Ценов, който е собственик на автокъща във Враца.

На каква цена са най-търсените автомобили

"Пазарът е труден, високи са цените, клиентела средно. Има нов внос, но е слабо, трудно е. Българската клиентела е по-слаба - търсят по-евтини автомобили, между 8 и 15 000 лева и да не горят много", коментира Диего Чалев - търговец на автомобили.

Проблемът с вноса на употребявани автомобили от Западна Европа ще продължи да се задълбочава, обясняват търговците. Сред основните причини за това са политиките за опазване на околната среда на страни като Италия, Германия, Франция и Швейцария, където правителствата изземват за скрап старите коли и отпускат пари за нови на собствениците им.

Средната цена на най-търсените употребявани автомобили в Европа е между 20 и 30 000 евро, което е нов рекорд, показват данните на най-големия онлайн автомобилен портал на Стария континент - AutoScout24, който има над 10 милиона потребители и е с повече от 2 милиона обяви за продажба.

Проверка на Money.bg сред българските автокъщи показва, че колите на старо, които преди 2 години са стрували 6-7000 лева, в момента се продават на средни цени между 9 и 12 000 лева.

Румънците избират местни марки, когато купуват нови коли и германски, ако са "втора ръка"

Румънците залагат на различни марки, когато купуват нови и употребявани автомобили

Автомобилната индустрия в Румъния се е запътила към рецесия?