Българинът тегли все по-големи кредити за покупка на кола "втора ръка". Това сочат последните данни на БНП Париба Лични Финанси, България за периода от ноември 2022 г. до април 2023 г.

За първи път средният размер на заявките за кредити за употребявани коли е по-голям от този на молбите за заеми за ремонт. Хората са търсили финансиране за автомобили "втора ръка" средно за 12 329 лв., а за обновяване на жилището - за 11 465 лева. Експертите на банката обясняват този тренд със значителния ръст в цените на употребяваните коли. Той се дължи както на покачването на цените на новите автомобили, така и на недостига им, тъй като доставката отнема 3-5 месеца.

Новите Tesla автомобили в ЕС се увеличават с близо 800% през април

Марката автомобили, която регистрира бум на продажбите в Европа

Новите автомобили по българските пътища се увеличават по-бързо от тези в ЕС

Тези фактори водят ръст от 24% на размера на средния кредит през разглеждания период. За сравнение преди година средната сума беше 9933 лева.

Интересно наблюдение е, че хората на възраст 50-59 години кандидатстват за най-голяма средна сума за покупка на коли "втора ръка" - 15 322 лева. За такива кредити най-често кандидатстват 20-29 годишните, които вече са започнали работа и искат да закупят първия си собствен автомобил. Хората от тази възрастова група са подали 26,5% от заявленията, но в същото време те са и с най-ниска средна стойност - 8 718 лева.

Цените на колите втора ръка в Германия чупят рекорди

Цените на колите втора ръка в Германия чупят рекорди

Добрата новина: предлагането на употребявани електромобили се увеличава

А колко плащаш накрая?

От условията на БНП Париба става ясно, че  при този тип заеми фиксираният годишен лихвен процент започва от 5,94 на сто. Размерът на кредита започва от 1500 и достига до 80 000 лева. А срокът на изплащане варира от 6 до 96 месеца. Финансовата институция начислява и такса ангажимент 2,5% от размера на кредита.

Да вземем за пример средния размерт на кредита за покупка на кола "втора ръка" - 12 329 лева. Онлайн калкулаторът на сайта на БНП Париба показва, че при теглене на такава сума при размер на вноската от 250 лв. месечно фиксираният лихвен процент се увеличава до 8,5%, а ГПР възлиза на 10%. Така в края на 61-месечния срок на договора общата сума за плащане ще възлиза на 15 226 лв., като 308 лв., от които са такса ангажимент.