Цените на употребяваните автомобили в Япония се понижават на фона на забраната, наложена от Токио през август за износ на автомобили с обем на двигателя над 1,9 литра за Руската федерация, включително употребявани. Това показва статистика на USS (Used Car System), една от най-големите фирми за автомобилни аукциони в Япония, информира агенция Прайм.

Според резултатите от август, публикувани от компанията, цената за един автомобил е била 1,38 милиона йени (7,15 хиляди долара), което е с 6,9% по-ниско от година по-рано.

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Доставките на тази стока растат значително, докато общият внос от Япония се свива

В деня на приемането на санкциите на 9 август, в интервю за РИА Новости Александър Колевински, търговец на автомобили, специализиран в доставката на употребявани автомобили в Русия от 20 години, прогнозира, че пазарният сегмент, фокусиран върху Русия, ще "потъне" с 1,5-2 пъти. А за автомобили, които се продават в страни, различни от Русия, цената ще падне с 5%.

Той отбеляза, че пазарът на сравнително нови автомобили - произведени преди 3-5 години, с обем на двигателя над 1,9 литра и голям пробег, според японските стандарти, ще пострада най-много. Преди налагането на санкциите на японските търгове такива бяха от една трета до половината от предлаганите леки коли.

Колевински смята, че заради санкциите, наложени на употребявани автомобили, Япония ще губи 100 милиона йени (около 700 000 долара) всеки ден.

Япония разширява забраната за износ на автомобили за Русия

Япония разширява забраната за износ на автомобили за Русия

Тя се отнася за нови и употребявани коли, както и за електрически и хибридни превозни средства

От 9 август Япония наложи забрана за износ на още 758 вида стоки за Русия. Списъкът включва хибридни автомобили и електрически автомобили, както и бензинови и дизелови автомобили с обем на двигателя над 1,9 литра, включително употребявани.