Япония  обяви в петъкрешение във връзка с войната в Украйна да наложи от 9 август забрана за износ в Русия на автомобили с бензинови и дизелови двигатели с обем над 1900 куб. сантиметра. Това съобщават днес японските медии, позовавайки се на изявление на японското министерство на икономиката.

"В сътрудничество с международната общност, включително Г-7, както и със съответните министерства и отдели, бихме искали твърдо да изпълним взетите решения", каза министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура на пресконференция, цитиран от finmarket.ru.

Забраната на Япония е съгласно санкциите на Г-7 срещу Русия се отнася както за нови, така и за употребявани автомобили. Така освен автомобили с двигатели с обем над 1,9 литра ще бъдат забранени хибридни автомобили и електрически автомобили, железопътни локомотиви и влакове, гуми за големи превозни средства, стомана, цинк, олово и някои други продукти.

Както се отбелязва, от април миналата година Япония вече е забранила доставката на нови премиум автомобили на стойност над 6 милиона йени (43 хиляди долара) за Русия.

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Доставките на тази стока растат значително, докато общият внос от Япония се свива

Агенция Kyodo пише, че обемът на японския износ за Русия през 2022 г. е намалял с 30% спрямо предходната година. Повече от половината от тази сума са леките автомобили, повечето от които употребявани.

Общо през миналата година в Русия са доставени около 200 хиляди автомобила на обща стойност около $1,8 милиарда. След затягането на антируските санкции износът ще бъде ограничен до малки автомобили, които ще струват само $720 милиона, отбелязва аutonews.ru.

Съединените щати и европейските страни също разшириха забраната за износ на автомобили за Русия, след като лидерите на Г-7 се споразумяха на срещата си през май да предприемат действия за ограничаване на износа на всички стоки, които могат да се използват в армията.

По-специално, както беше съобщено, Европейският съюз забрани доставката на електрически превозни средства и хибридни превозни средства за Русия. ЕС също така ще разшири забраната за износ на луксозни автомобили за всички нови и употребявани автомобили с обем на двигателя над 1900 кубика.