Туристическата индустрия в Гърция отбелязва един от най-силните темпове на растеж в световен мащаб през първото тримесечие на тази година. Нещо повече, този ключов сектор за южната ни съседка значително надхвърля рекордните нива от предпандемичната 2019 година, пише местният в. "Катимерини", цитирайки данните от централната банка на страната.

Според експертите през предстоящия летен сезон темповете на растеж ще се запазят, а най-вероятно дори ще се повишат. По данни на гръцката централна банка пристиганията на чуждестранни туристи в страната са се увеличили с 24,5%, а свързаните с тях постъпления - с 28,2% в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. Приходите от туризъм възлизат на 942 милиона евро спрямо 746,5 милиона евро през първото тримесечие на 2019-а и 735 милиона евро през съответния период на 2023 година.

Снимка 652139

Източник: iStock

Гръцкият туризъм изглежда е достигнал 120 процента от размера си през първото тримесечие на 2019 г., което е значително по-добро представяне от това, регистрирано от повечето дестинации по света.

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

Как нашите балнеокурорти и СПА туризъм привличат германски и австрийски туристи

1 евро вложено в превенция, спестява 7 евро за лечение, коментира пред Money.bg Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Туризмът в България

Снимка 220047

Източник: destinacia.bg

Оказва се, че страната ни също е сред шампионите със сериозен ръст на туристите. Ръстът в България е 38 на сто. Развитие на туризма отчитат още балкански страни като Сърбия и Албания.

Разбира се, проблеми в сектора не липсват, като най-сериозният преди началото на летния сезон у нас е свързан с липсата на кадри. И тази година България е изправена пред нужда от спешен внос на работници от чужбина, коментират от Българската конфедерация по заетостта. 

Проучване за нуждата от работна ръка, проведено от Института за пазарна икономика, показва, че и тази година през летния сезон се очаква недостиг на десетки хиляди работници.

Градовете, в които ситуацията е най-критична

  • Бургас
  • София
  • Варна
  • Пловдив

Най-критична е ситуацията в Бургаско, където за престоящото лято се търсят 27 000 работници. На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души, става ясно от проучването на ИПИ. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници, а на четвърто е Пловдив с недостиг от 18 900 души.

Според  актуалните данни на Организацията на обединените нации по туризъм, през първото тримесечие на 2024 година международните туристически пристигания са се възстановили до 97% от нивата преди пандемията. Казано иначе, това са над 285 милиона туристи, които са пътували някъде по света от януари до март.

Глад за кадри преди летния сезон: Бизнесът внася чуждестранни работници

Глад за кадри преди летния сезон: Бизнесът внася чуждестранни работници

Кризата е навсякъде, но най-силна е в туризма, коментират от Българската конфедерация по заетостта