Преди летния сезон у нас, проблемът с липсата на кадри в сферата на туризма отново излиза на дневен ред. И тази година страната ни е изправена пред нужда от спешен внос на работници от чужбина, коментира пред БНР Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

"Необходимо е обаче снижаване на изискванията към работодателите, тъй като в момента има повече от 17 различни точки, които те трябва да спазят за внос на кадри", подчертава Василева.

Глад за кадри в автомобилния бранш: Автомонтьори взимат по 5000 лева на месец

Глад за кадри в автомобилния бранш: Автомонтьори взимат по 5000 лева на месец

Сервизи дори не провеждат интервюта, а директно наемат кандидатите

Проучване за нуждата от работна ръка, проведено от Института за пазарна икономика, показва, че и тази година през летния сезон се очаква недостиг на десетки хиляди работници.

Градовете, в които ситуацията е най-критична

  • Бургас
  • София
  • Варна
  • Пловдив

Най-критична е ситуацията в Бургаско, където за престоящото лято се търсят 27 000 работници. На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души, става ясно от проучването на ИПИ. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници, а на четвърто е Пловдив с недостиг от 18 900 души.

Снимка 627787

Източник: БГНЕС

В туризма липсата на кадри е най-осезаем, но спад в предлагането се наблюдава във всички сектори в България, включително в ИТ индустрията.

Криза с работните места в ЕС - 75% от работодателите не могат да намерят квалифицирани служители

Криза с работните места в ЕС - 75% от работодателите не могат да намерят квалифицирани служители

За кои кадри има най-голям недостиг?

Криза с работните места в целия Европейски съюз

Близо 75% от работодателите в 21 европейски страни не са могли да намерят работници с нужните умения през 2023 г. Това е драстично увеличение от 42%, показва проучване на глобална компания ManpowerGroup, за което Money.bg писа наскоро. Според прогнозите тази година кризата ще е още по-голяма.

Недостигът на умения все повече се превръща в сериозен проблем за работодателите в цяла Европа. През 2023 г. 54% от малките и средни предприятия в ЕС смятат, че трудностите при намирането на служители с правилните умения са един от най-сериозните им проблеми.

Основните причини, според работодателите, са, че кандидатите нямат подходящите квалификации, умения или опит.

Според Европейската комисия недостигът на работна ръка и умения се увеличава във всички страни членки от десетилетие. Този недостиг се дължи главно на демографски промени, търсенето на нови умения, свързани с технологичното развитие, както и с предизвикателства, свързани с условията на труд.

В България един от проблемите все още е неудовлетвореността на служителите от предлаганите им договори и заплащане, особено в сферата на туризма.

Липсата на кадри в България доведе до внос на работници чак от Далечния Изток

Липсата на кадри в България доведе до внос на работници чак от Далечния Изток

От Узбекистан до Непал, българският бизнес наема все повече чужденци