Турция увеличи закупуването на чугун от Руската федерация с 212% през април 2022 г., в сравнение със същия период на 2021 година. Обаче в бъдеще страната може да продължи да действа предпазливо, поради риск от попадане под санкции. Това коментира за РИА Новости Василий Данилов, водещ анализатор от голяма инвестиционна компания.

По данни на Турския статистически институт (TUIK), за април Русия е най-големият доставчик на чугун за Турция. През този месец са доставени почти 70 хил. тона чугун, което е с 212% повече спрямо април 2021 г. (22,2 хил. тона). Общо за периода януари-април тази година, Руската федерация е доставила за Турция 233 000 тона чугун.

"Ситуацията е такава, че рисковете от санкции съществуват повече за Турция, отколото за Русия. Азиатските партньори, включително от Турция, може през следващите месеци да се опасяват да разширят сътрудничеството си с руските  металупгични заводи, поради риска от вторични санкции от САЩ", казва анализаторът, отговаряйки на въпроса, какви рискове съществуват за Анкара при такова увеличение на доставките на суровини от Русия.

По думите на Данилов, след затварянето на европейския и американския пазар, руските металургични предприятия са започнали да пренасочват доставките си към Азия.