Националната агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) в Украйна обяви, че е включила компанията Bacardi Limited, която произвежда алкохолни напитки, в списъка си на "международните спонсори на войната", заради сътрудничество с Руската федерация.

"НАПК включи регистрираната на Бермудските острови компания Bacardi Limited в списъка на международните спонсори на войната. Компанията продължава да развива бизнес в Русия и активно търси нови служители там", се казва в изявлението на украинската агенция, пише Прайм.

От съобщението на НАПК става ясно още, че по-рано компанията Bacardi - чийто спиртни напитки се продават в повече от 170 страни в света - е обявила спиране на износа за Русия и прекратяване на инвестициите в рекламни кампании там. Обаче по-късно, според твърденията на НАПК, компанията изглежда е възобновила търсенето на нови служители в Руската федерация и е започнала да публикува обяви за свободни работни места.

Отбелязва се, че според данни на Федералната данъчна служба на Руската федерация, приходите на руското подразделение на компанията - Bakardi Rus - за миналата година са се увеличили спрямо предходната с 8,5%, до 32,6 милиарда рубли. А нетната печалба на Bakardi Rus за 2022 г. е нараснала на годишна база 3 пъти, до 4,7 милиарда рубли. Така данъкът върху печалбата на Bakardi Rus, платен към бюджета на Руската федерация, е над 12 милиона долара.

Индийско уиски за пръв път навлиза на руския пазар

Третата най-популярна марка уиски в света за пръв път навлиза на руския пазар

Новата компания ще заеме пазарния дял на напуснали Русия западни производители на алкохол