Главният изпълнителен директор на UniCredit SpA Жан Пиер Мустие ще възнагради инвеститорите с €2 милиарда под формата на обратно изкупуване на акции в следващите четири години. В същото време най-голямата италианска банка ще съкрати и 8 000 души, за да спести разходи на фона на бавния икономически растеж и отрицателните лихви, предава Bloomberg.

Институцията със седалище в Милано ще увеличи потока пари към акционерите чрез комбинация от дивиденти и първото обратно изкупуване на акции от поне 2005 г. насам. Съкращенията на служители, равняващи се на над 9 процента от общия брой, ще дойде отчасти чрез затварянето на 500 клона в Западна Европа. UniCredit обяви и отделно изкупуване, равно на 10 процента от печалбата през тази година.

През 2019 г. банката ще увеличи разпределението на капитал до 40 процента от основната печалбата. До 2023 г. то ще нарасне до 50 процента от печалбата.

Мустие се опитва да увеличи възвращаемостта за инвеститорите чрез съкращаване на разходите и по-висока ефективност, докато дава сигнал, че за UniCredit също е трудно да увеличи растежа във времена на отрицателни лихви. Очаква се приходите и разходите да останат без значителни промени до 2023 г., а банката ще се концентрира върху органичен растеж, вместо да се опитва да прави придобивания.

Акциите на UniCredit се покачиха с до 1,5 процента в търговията в Милано, а от началото на годината са поскъпнали с 28 процента. Индексът STOXX Europe Banks записва покачване от 2,5 процента за същия период.

UniCredit очакват около €1 милиард спестени разходи в Западна Европа, отчасти благодарение и на затварянето на клонове и съкращаването на работни места.

UniCredit също така ще ускори плана си за намаляване на лошия дълг, като обеща да намали необслужваните заеми до по-малко от €9 млрд. до края на годината и под €5 млрд. до края на 2020 г.

Миналият месец банката отчете най-доброто си тримесечие от десетилетие насам, като печалбата се покачи с 26 процента до €1,1 млрд. Банката заяви още, че ще изразходва 9,4 милиарда евро за информационни технологии през следващите четири години.

Добавяйки плановете на UniCredit, тази година банките по света обявиха съкращения на над 73 хил. работни места, като 86 процента от тях в Европа.