Нова субсидия за бизнеса с нови електрически автомобили, под формата на рекорден за местния бизнес пакет от 72,3 милиарда щатски долара (520 млрд юана) за данъчни облекчения, е анонсирало китайското правителство през изминалата седмица.

По информация на Reuters от преференциите ще могат да се възползват местните потребители през следващите 4 години, като за периода 2024-2025 предвиденият бонус е на ниво от до 4170 щатски долара, а за периода 2026-2027 г. е малко над 2000 долара.

От агенцията коментират, че новата инициатива на Китай е резултат от желанието на правителството да подсили автомобилния бизнес с електрифицирани - 100% електрически и хибриди, в страната, който е в подем, но явно недостатъчно голям.

Ще направят ли китайските електромобили това, което направиха Honda и Toyota в САЩ

Ще направят ли китайските електромобили това, което направиха Honda и Toyota в САЩ

Китай печели от цените

"Отслабващият ръст на продажбите на най-големия автомобилен пазар в света предизвика безпокойство относно икономическия растеж на Китай и докато финансовата подкрепа беше силно очаквана след по-ранно обещание на правителството за насърчаване на индустрията, акциите на големите автомобилни производители скочиха след оповестяването на подробностите",отбелязва Reuters, цитиран от auto-press.net.

"Това ще подпомогне ръста при електрифицираните автомобили в Китай", коментира пред агенцията Сузан Зу, вицепрезидент на Rystad Energy, която очаква продажбите на тези автомобили да се увеличат с 30% през 2024 година на фона на очакваното повишение от 15% за 2023 година.

За май, данните за общия автомобилен бизнес в Китай сочат ръст от 25.8% до ниво от 2 329 660 автомобила, както и за такъв от 10.5%, до 10 419 006 реализирани на пазара единици, за първите пет месеца на година.