Европейската Airbus планира да ускори производството — в очакване на възстановяване на търсенето на самолетите си до нивата от преди пандемията до 2025 г., предава BBC.

Най-големият производител на самолети в света съобщи, че ще увеличи производството на популярния модел A320neo с над 10% — от 40 самолета месечно до 45 до края на годината. До второто тримесечие на 2023 г. производството ще бъде ускорено до 64 самолета месечно. Преди пандемията тя произвеждаше по 60 броя от модела всеки месец.

В изявлението си европейският производител заяви, че дори обмисля повишение на производството до 70 броя месечно в началото на 2024 г. и 75 до 2025 г.

Airbus заяви още, че очаква месечното производството на широкофюзелажния A350, който обичайно се използва при по-дългите маршрути, да бъде ускорено от пет на шест на месец до есента на 2022 г.

"Авиационният сектор започна да се възстановява от Covid-19 кризата", категоричен е главният изпълнителен директор.

Ограниченията в международните пътувания заради пандемията намалиха драстично полетите и някои авиокомпании са на ръба на оцеляването. Airbus обаче е положително настроена и очаква възстановяване най-късно до 2025 г.

В сряда International Air Transport Association заяви, че очаква броят на пътниците по света да се възстанови до 52% от предпандемичните нива през тази година, а пълно възстановяване се прогнозира до две години след отварянето на границите.