Компаниите в Съединените американски щати бързат да се запасят с картофи и да ги превозят в Северна Америка, за да запазят пържените картофки в менюто на американците, след като студеното и мокро време нанесе поражения на реколтата на ключови производители на континента, пише Bloomberg.

Студеното време започна да застига регионите през октомври и докато някои успяха да приберат поне част от реколтата, но в региони като Манитоба, Северна Дакота и Минесота снегът и дъждът накара фермерите да изоставят част от картофите.

В същото време в Канада търсенето се увеличава. Комбинацията от двете може да увеличи цените на континента, смята Стивън Никълсън, старши анализатор в Rabobank. Цените по света също може да се покачат, тъй като САЩ няма да може да изнесе същото количество картофи.

Местна асоциация в Канада изчислява, че 18% от реколтата в Манитоба не е събрана - толкова, колкото бе изоставена миналата година за цялата страна. Изчислява се и че около 6,5% от реколтата в Албърта е пострадала. Двата региона са втори и трети по добив на картофи в страната.

На юг щатският департамент прогнозира спад на добива от 6,1 процента до най-ниското ниво от 2010 г.

Недостиг на банани в Русия

В същото време в Русия се готвят за недостиг на банани. Очаква се временна забрана на вноса от Еквадор, който отговаря за 96% от всички банани, продадени в страната. Местният регулатор се подготвя за забрана заради наличието на дребни вредители в доставките.

Очаква се вносът да бъде заменен с такъв от Югоизточна Азия или Китай. Не е ясно обаче колко бързо може да се случи това.

Бананите са изключително популярни в Русия, като средно всеки руснак консумира по 8-9 кг. годишно. Миналата година вносът на банани е бил на стойност $1,1 милиарда, или общо 1,5 милиона тона.

На много места по света храната поскъпва бързо. И икономистите са притеснени

На много места по света храната поскъпва бързо. И икономистите са притеснени

Заради забавящия се темп на ръста на икономиката централните банки едва ли ще реагират със затягане на политиката