Цените на храните се покачват бързо на някои от най-големите възникващи пазари в света, създавайки заплаха от ръст на инфлацията след месеци на летаргични цени, пише Bloomberg.

Двете най-големи развиващи се икономики в Азия са изправени пред ръст на цените на основни хранителни продукти - свинското в Китай и лука в Индия. Те заемат важно място в диетата на двете страни. В Турция и Нигерия проблеми с доставките също увеличават разходите, а оттам и цените. Данните на Организацията на обединените нации показват, че цените на храните по света растат през октомври с най-висок темп от две години насам.

Повишенията тежат на бюджета на по-бедните потребители. Но ръстът засега не е достигнал ниво, което да убеди централните банки да натиснат спирачките на хлабавата парична политика. Самите те остават концентрирани върху подхранване на растежа на икономиката. Една от причините те да не реагират е, че инфлацията сред възникващите пазари все още е на исторически ниски нива, според индекса на Bloomberg.

Ценови шок

Въпреки това заплахата от ценови шок е съвсем реална. Икономистите на Nomura Holdings Inc. наскоро предупредиха, че има три потенциални спусъка, които могат да предизвикат по-високи разходи за храна - проблеми, свързани с времето; по-високи цени на петрола; и рязко обезценяване на долара. В най-голям риск са по-бедните икономики, в които разходите са храна съставляват най-голям дял от разходите на потребителите.

В Китай цените на свинското се удвоиха само през октомври, засегнати от африканската чума. Ръстът покачи инфлацията до 3,8 процента - най-високото ниво от януари 2012 г. Макар че свинското слезе от историческите върхове, икономистите очакват инфлацията да достигне своя пик от 5 или 6 процента през януари.

В Индия повишението на цените на лука предизвикаха протести през последните години. През октомври цената се покачи с 26 процента на годишна база, което увеличи инфлацията над целта на централната банка от 4 процента.

В същото време обаче икономиката най-вероятно е нараснала с 4,5 процента през последното тримесечие - най-бавният темп от началото на 2013 г., което ще даде още един стимул на централната банка да отхлаби паричната политика.

В Турция цените на храните се покачват с 30 процента през първото тримесечие и останаха на нива около 15 процента през по-голямата част от годината заради валутната криза от август 2018 г. В същото време в страната им и проблем с веригата за доставките. Скорошната суша предизвика притеснения относно реколтата на някои култури и през следващата година. Централната банка очаква инфлация при храните от 11 процента до края на 2020 г.