Фючърсите на борсите вчера регистрираха пореден спад, след като през деня те растяха заради номинално позитивните новини от икономиката. Първата беше, че икономиката на САЩ регистрира най-голямото си покачване на тримесечна база в историята, а втората, че броят на новите безработни се подобрява с по-добър темп от очакваното.

Въпреки това S&P 500 затвори при 4,5% спад от началото на седмицата, Dow Jones - при понижение от 5,9%, а Nasdaq - при спад от 3%. Освен това през втората половина на деня акциите на големите технологични компании регистрираха понижаване. Причината е, че макар те да могат да се похвалят с добри новини от третото тримесечие, пазарите се бяха подготвили за значително по-голямо изстрелване след представянето през второто тримесечие.

Акциите на Facebook се понижиха след приключването на търговския ден, защото компанията регистрира понижение на броя потребители в САЩ и Канада. Те се търгуват с 1,11% по-ниско спрямо цената си в началото на вчерашния търговски ден, въпреки че броят на дневно активните потребители се покачи с 12% глобално през пандемията, а рекламните постъпления се покачват с 22% на годишна основа, което е повече, отколкото се очакваше.

Приходите от реклама растат и при Twitter, но компанията отчете спад на дневно активните потребители, макар че се очакваше растеж. Това доведе до срив на акциите на компанията от почти 16% след края на търговската сесия, като те вече се търгуват при цена от 43,24 долара.

Aphabet, компанията майка на Google, обърна спада в рекламните приходи от второто тримесечие и акциите ѝ се покачиха с 8% в края на търговската сесия.

Amazon регистрира изстрелване приходите през периода - с 37% до над 96 млрд. долара. Прогнозата е, че през празничния сезон нейните постъпления ще нараснат до рекордните 121 млрд. долара. Негативната новина от компанията е, че разходите ѝ, свързани с коронавируса, се удвояват през третото тримесечие и вече те възлизат на 4 млрд. долара.

Вероятно и поради тази причина акциите ѝ изгубиха 1,83% след приключването на търговската сесия.

Apple също зарадва с добри новини. През третото тримесечие компанията отчита рекордни продажби на Mac. Но те идват на фона на понижаващи се данни за покупките на новия iPhone в Китай, поради което акциите на компанията се сринаха с малко над 5% след затварянето на търговията.