Доброволното съкращения на добива на петрол от Саудитска Арабия ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за поддържане на стабилността на пазарите. Това заяви министърът на енергетиката на страната принц Абдулазиз бин Салман в интервю за телевизия "Россия-24".

"Намаленият добив на петрол ще продължим до края на годината. Всеки месец, както вече казахме, ще преглеждаме ситуацията, за да преценим дали да задълбочим намаляването или пък да увеличим добива на петрол. Това ще става може би още месец, два, четири, пет. Толкова време, колкото е необходимо, за да можем да сме сигурни, че се държим по съответния начин, за да осигурим спокойствие и да внесем стабилност на петролните пазари", казва министърът.

Суверенният фонд на Саудитска Арабия е с над $15 млрд. загуби за 2022-а - какви са неуспешните му инвестиции

Суверенният фонд на Саудитска Арабия е с над $15 млрд. загуби за 2022-а - какви са неуспешните му инвестиции

Фондът същевременно увеличава инвестициите си в страната

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия участва във форума "Руска енергийна седмица", който се провежда в Москва с участието на президента Владимир Путин. В тази връзка руският президент прогнозира, че сделката за намаляване на добива на петрол в рамките на ОПЕК+ може да остане в сила и през следващата година.

Саудитска Арабия от септември вдига (рязко) цените на петрола за Европа

Страната най-голям износител на петрол в света, от септември вдига (рязко) цените му за Европа

Цените за САЩ обаче остават същите

През последните дни някои международни медии съобщиха - на основата на неофициална информация от свои източници - че Саудитска Арабия е почти готова да увеличи скоро добива на петрол, за сметка на което да може да сключи крупна оръжейна сделка със САЩ.

Американският оръжеен гигант RTX развали многомилиардна сделка със Саудитска Арабия

Американски оръжеен гигант развали многомилиардна сделка със Саудитска Арабия

Какво предвиждаше сделката и защо се стигна до прекратяването й