Суверенният (държавният) фонд на Саудитска Арабия (PIF) за 2022 г. отчете загуба в размер на 15,6 милиарда долара, се казва в неговия годишен финансов отчет, съобщи "Интерфакс".

Този показател включва основно загуби от (неуспешни) инвестиции за 11 милиарда долара, както и оперативни и други разходи.

Суверенният фонд на Саудитска Арабия силно пострада от спада в стойността на инвестициите в технологичния сектор. Например, загубата на Vision Fund на японската SoftBank Group, подкрепяна също от Саудитска Арабия и Абу Даби, миналата година достигна рекордните 32 милиарда долара, писа Bloomberg.

А за 2021 г. Суверенният фонд реализира печалба от 25,4 милиарда долара.

Независимо от големите загуби, активите под управление на саудитския фонд през миналата година достигнаха 595,5 милиарда долара, спрямо 527,8 милиарда долара през 2021 г. Това до голяма степен обаче се дължи на факта, че през февруари правителството на Саудитска Арабия прехвърли на PIF 4% дял в Saudi Aramco (оценен на около 80 милиарда долара).

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

Това става въз основа на подписване на стратегическо споразумение с турската компания Baykar

През 2022 г. PIF, ръководен от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, увеличи значително дела на саудитските компании в инвестиционния портфейл - до 32%, от 24%. В същото време фондът намали инвестициите в международни активи - от 20% на 10%. Въпросните международни активи включват и английския футболен клуб "Нюкасъл Юнайтед", както и инвестиции в Blackstone Group LP, която инвестира в инфраструктурни проекти в САЩ.

Дейностите на PIF са основен компонент от стратегията на саудитското правителство за диверсификация на приходите, извън петролния сектор. Престолонаследникът използва средствата на фонда, за да инвестира в различни области - от туризъм, през производството на електрически автомобили, до строителство на спортни обекти в кралството.

 Саудитска Арабия не иска да търгува петрол в юани

Водещата страна в ОПЕК не иска да търгува петрол в юани

Страната предпочита (засега) само разплащания в долари