Американският оръжеен гигант Raytheon Technologies (компанията е известна още като RTX Corporation) прекрати многомилиардна сделка със саудитската компания Scopa, поради евентуално нейно сътрудничество с Русия и Китай. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

По техни сведения, и други големи западни компании, като италианските Fincantieri и Beretta Defense Technologies, сега също преразглеждат сделки на ранен етап със саудитски компании, тъй като се опасяват, че те могат да взаимодействат директно с руски или китайски фирми.

Неуспешните преговори на RTX с редица саудитски компании, включително Scopa, показват, според изданието, трудностите, които среща Рияд в отношенията с Москва и Пекин. Фактът, че саудитски компании правят бизнес с предприятия, които са обект на санкции, поражда опасения сред американските партньори. Те са свързани, първо, че това може да помогне за облекчаване на санкционния натиск върху Руската федерация и Китай. И второ, САЩ се опасяват от изтичане на техни секретни военни технологии и тяхното попадане "в ръцете" на Москва и Пекин.

Оръжие на каква стойност са продали големите корпорации в света

Оръжие на каква стойност са продали големите корпорации в света

Начело са корпорациите от САЩ

От своя страна ръководителят на Scopa Мохамед Алайлан твърди, че неговата компания не взаимодейства с руски компании, които са обект на западни санкции, а от китайски фирми купува само суровини, които след това използва при производството на боеприпаси и бронирана техника. Алайлан казва още, че някои американски компании продължават да поддържат контакти със Scopa и е изразил надежда, че възможностите за сътрудничество с американски партньори няма да "пресъхнат".

Сливане в отбранителната индустрия в САЩ създава гигант със $74 милиарда продажби

Сливане в отбранителната индустрия в САЩ създава гигант със $74 милиарда продажби

Това ще бъде една от най-големите сделки на 2019 г.

Припомня се, че през 2022 г. RTX и Scopa подписаха документи за създаване в Саудитска Арабия на компания, която трябваше да произвежда комплексни системи за противовъздушна отбрана (ПВО), които биха могли да прихващат ракети и дронове с различни скорости и височина на полета.

Страните планираха да инвестират в крупната компания не по-малко от 25 милиарда долара.

Компанията от Саудитска Арабия Scopa за пръв път демонстрира своите продукти на оръжейно изложение през 2022 г. Според информация, публикувана от самата компания, Scopa вижда основната си цел в създаването на "екологична военна индустрия" и се стреми да отговори не само на потребностите на въоръжените сили на Саудитска Арабия, но и да излезе на международните пазари.

От своя страна The Wall Street Journal твърди, че Scopa е основана от престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд и е тясно свързана с Националния фонд на Саудитска Арабия (Public Investment Fund - PIF). Макар че дъщерните компании на Scopa не са държава собственост, те се съобразяват при дейността си с особеностите на външната политика на кралството, отбелязва изданието.

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

„Тласъкът“ за това е войната в Украйна