Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г. Това показва доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

Продажбите на оръжие в световен мащаб са продължили да растат през миналата година с 1,9% спрямо 2020 г., въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките, съобщи ДПА.

С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване продължават да са корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в "класирането", които взети заедно са осъществили 51% от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място е Китай с рязко нараснал дял от 18% в оръжейните доставки. Доста по-назад следват Великобритания с 6,8% и Франция с 4,9%. Германия има дял от 1,6% при оръжейните продажби.

С малко увеличение от 0,4 процентни пункта, Русия заема дял от 3% в световния износ на оръжие преди инвазията в Украйна. Според данните, руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ планират закупуване на 100 такива самолета, които ще са "гръбнака" на военната авиация