Фондацията "Отворено общество" на американско-унгарския финансист Джордж Сорос се готви да напусне Унгария заради кампанията на унгарските власти срещу нейната дейност.

Неправителствената организация вече е информирала служителите си в Будапеща, че скоро ще се премести в Берлин.

Унгария има нов план как да спре Сорос

Унгария има нов план как да спре Сорос

Будапеща готви нов закон, наричан "Спри Сорос"

Правителството на премиера Виктор Орбан публично води кампания срещу Сорос, както и срещу други неправителствени организации и журналисти, обвинявайки ги, че се намесват във вътрешната политика на страната.

Очаква се следващия месец парламентът на Унгария да одобри пакет от закони, които правителството нарече "Спри Сорос", което на практика ще позволи на властите да забранят на някои НПО да оперират в страната.

Виктор Орбан: Сорос иска да унищожи Унгария, като я наводни с мигранти

Виктор Орбан: Сорос иска да унищожи Унгария, като я наводни с мигранти

НПО-тата, свързани с инвеститора се месят в политиката на страната

"Фондациите "Отворено общество" наблюдават отблизо развитието на проекта за законодателство, което драстично ограничава дейността на гражданското общество в Унгария. Разглеждаме различни варианти, тъй като сигурността на нашия персонал в Будапеща и целостта на работата ни са от първостепенно значение", се казва в изявление на групата.

Орбан, който бе преизбран наскоро, продължи с критиките към Сорос и НПО. "Знам, че няма да приемат резултата от изборите, ще организират всякакви неща, ще имат неограничени финансови инструменти", каза унгарският премиер.

Унгария: Джордж Сорос заплашва бъдещето на цяла Европа

Унгария: Джордж Сорос заплашва бъдещето на цяла Европа

Това смята министър-председателят Виктор Орбан

Миналата седмица проправителствено списание публикува списък с приблизително 200 служители на НПО и репортери, които описа като "наемници на Сорос". Орбан защити създаването на списъка, твърдейки, че медиите разкриват "мрежи".

Според новото законодателство всички групи, работещи по въпроси, свързани с миграцията, включително застъпничество, трябва да получат разрешение от министерството на вътрешните работи. Държавата ще наложи и данък от 25% върху чуждестранните дарения на групи, работещи по миграцията, дори ако финансирането идва от Европейската комисия или ООН.

Централноевропейският университет в Будапеща, който също е финансиран от Сорос и също е мишена на унгарските власти, смята да открие нов университет във Виена, което за мнозина е знак за постепенно изтегляне от унгарската столица.

Фондацията на Сорос вече бе забранена в Русия през 2015 г.