Правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан представи нов нормативен акт, който има за цел да блокира миграцията в страната, както и да ограничи действията на американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, който чрез фондации подкрепя отворените граници на Източна Европа.

Според информацията на Bloomberg документът е наречен "Спри Сорос", като предложенията в него са много по-строги и ограничаващи от тези, направени през януари.

Новият закон ще даде правомощия на министърът на вътрешните работи да блокира дейността на неправителствени организации, които "представляват риск за националната сигурност", чрез подкрепянето на миграцията. В допълнение ще се налага 25% данък върху техните дарения, идващи от чужбина.

Неправителствените организации или групите за застъпничество, които наемат доброволци и публикуват брушури, трябва да имат разрешение от правителството за дейността си. В противе случай те ще могат да бъдат глобявани или операциите им да бъдат блокирани напълно.

При представянето на първото такова предложение фондацията "Отворено общество" на Сорос излезе с позиция, че документът е създаден, за да "подкопава вемокрацията, като се опитва да криминализира гражданското общество и гласа на независимите".

Според The Gardian нормативният акт е много повече срещу конкретни личности, а не толкова срещу дадени политики. През последните години Виктор Орбан и Джордж Сорос са в спор по отношение на миграционната криза, започнала през 2015 година. Инвеститорът е особено критичен към отношението на правителството в Будапеща към бежанците.