Германският гигант Volkswagen обяви, че ще ореже предложените по-рано дивиденти за акционерите си заради рекордна загуба, отчетена за първата половина на годината. 

От резултатите на компанията става ясно, че тя е на такава от 800 милиона евро или 941 милиона долара за периода, приключил в края на юни. Този негативен резултат идва след като групата беше принудена да затвори заводи и шоуруми на ключови пазари заради пандемията, пише Bloomberg.

Заради това от компанията посочват, че ще намалят предложения дивидент за 2019 година от 6,56 евро на акция до 4,84 евро.

"Първата половина на 2020 година беше най-предизвикателната в историята на нашата компания заради пандемията от COVID-19", посочва главният изпълнителен директор на компанията Франк Уитър.

Докато печалбите на повечето компании до голяма степен бяха потиснати по време на здравната криза, конкурентите на Volkswagen, включително Daimler, General Motors и PSA Group отчетоха по-добри резултати от очакваното.

Настоящите резултати са разочароващи за групата на Volkswagen като се има предвид, че компанията се цели да постигне капитализация от 200 милиарда евро. Засега пазарнта ѝ оценка е малко над 70 милиарда евро, след като акциите ѝ поевтиняха значително от началото на годината.