Войната в Украйна е пагубна за бизнеса. Международни компании се отказват от сделки за набиране на средства с огромни темпове, защото нестабилността дестабилизира кредитните пазари, коментират финансови експерти.

Почти 80 компании, близо половината от САЩ, са спрели сделки за поне $25 милиарда от началото на военния конфликт, пише Bloomberg.

Ето и някои примери. Електрическият автомобилен гигант Tesla стана поредната голяма компания, която отхвърли плановете си за финансиране, след като миналата седмица отложи предлагането на облигации за $1 милиард, подкрепени с лизинг на своите превозни средства.

Как войната в Украйна ще оформи новия световен ред?

Как войната в Украйна ще оформи новия световен ред?

Санкциите, наложени на Русия, ще създадат трайни разходи за бизнеса и правителствата

"След инвазията в Украйна имаше сериозен сътресение в доверието на инвеститорите, тъй като бяха наложени санкциите на Русия и цените на суровините се повишиха", коментира Сузана Стрийтър - старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown Plc.

Страхът достигна до всички краища на света. Индийското международно летище Мумбай наскоро отложи сделката за доларови облигации, SS&C Technologies Holdings Inc. спря заем за изкупуване на стойност $1,7 милиарда, а бразилската Trocafone SA отмени първоначалното публично предлагане.

Над $18 милиарда от забавените сделки са за дългово финансиране, включително облигации, заеми и обезпечени с активи ценни книжа, докато останалите са за сливания, придобивания и първични публични предлагания.

Само до момента наблюдаваме спад от 74% в глобалните листинги на акции и 28% спад в глобалното емитиране на корпоративни облигации.

А ако говорим за Европа, войната остави търговците в Европа несигурни дали и кога ще започнат сливания, придобивания и листвания за приблизително $300 милиарда.

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

Централната банка повиши прогнозите си за инфлацията