Владимир Путин вероятно няма да спечели войната си в Украйна. Украинците също няма вероятност да я спечелят. И тъй като насилието продължава, останалата част от света ще плати висока и нарастваща с времето цена.

Интеграцията на глобалните пазари, която позволи на Запада да накаже руската икономика в отговор на агресията на Путин, води до по-високи разходи, главно чрез покачване на цените на петрола и газа, прекъснати линии за доставка и по-оскъдни стоки. Потребителите тепърва започват да усещат негативните ефекти в САЩ и Европа и те ще се влошат. Войната и отговорът на нея могат да помогнат за намаляване на стандарта на живот в целия Запад, дори когато военният конфликт променя геополитическия пейзаж, се казва в анализ на изданието Barrons. Но глобализацията, отличителен белег на днешната геополитика, под някаква форма е тук, за да остане.

Най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война бележи своеобразна историческа глава за разширяването на пазарите след Студената война, в почти всяко кътче на света. В ранните си дни тази експанзия беше придружена от спешна реторика за демократизиращите ефекти на пазарите, но подобни илюзии бяха разбити години преди крилатите ракети да започнат да летят към Киев. Нападението на Путин отведе света на тъмно място и подчерта забележителен недостатък на глобалната финансова система, която имаше положителни и отрицателни страни.

И все пак отговорът на Запада и неговите съюзници също разкри изненадваща устойчивост не само сред народа на Украйна, но и в самите институции, които продължават да привличат украинците на запад. Въпреки че е твърде рано да се знае точно как ще изглежда следвоенният световен ред, пренастройките, които Путин задейства, са склонни да направят света по-малко благосклонен към тирани.

В момента все още няма усещане за това. Санкциите, наложени на Русия, ще създадат трайни разходи за бизнеса и правителствата по целия свят. САЩ и широката коалиция от нации блокираха руски физически лица и финансови институции, включително Руската централна банка, да извършват сделки в долари. Те също така прекъснаха износа на високотехнологични продукти за Русия и създадоха работна група, която да търси незаконни активи на руските олигарси.

Икономистите очакват по-бавен растеж в САЩ през тази година и може би дори и рецесия. Войната и санкциите също ускориха масовото изселване на мултинационални компании от Русия. Когато компаниите надхвърлят рамката на законовите санкции и вземат независими решения, икономическите последици са по-неприятни, казва Даниел Ан, сътрудник в Wilson Center, който е работил по санкциите като главен икономист в Държавния департамент.

Някакво политическо споразумение между Русия и САЩ, основано на подобряващата се ситуация в Украйна, може да доведе до освобождаване на резервите на руската централна банка. Но това няма да върне автоматично чуждестранни фирми обратно в страната. "Това не би довело до стимул за промяна на поведението", казва Ан, пред финансовото издание Barrons.

Няма съпоставими примери за държави, които се оттеглят от санкции от типа, наложени на Русия. Това означава, че Русия ще плати цената на войната на Путин в обозримо бъдеще, както и останалата част от света.

В САЩ президентът Джо Байдън се опита да събере чувство за споделена жертва от името на Украйна. "Защитата на свободата ще ни струва и тук, в САЩ", каза той във вторник.

Вече има такава цена. При средните национални цени на бензина с почти 25% повече само за месец, според AAA, Америка усеща ефекта от "покачването на цените на Путин", както се изрази президентът.

Последиците от войната ще бъдат значителни за американците, казва Дана Питърсън, главен икономист на Conference Board. "Хората може да подценяват въздействието и да си казват, че това е нещо, което се случва от другата страна на света, но не осъзнават, че светът е взаимосвързан".

Глобалният растеж ще бъде намален с 0,4 до 0,9 процентни пункта тази година, като инфлацията ще се увеличи с 0,7 до 2,7 процентни пункта, прогнозира Питърсън. Русия и Украйна доставят на света ключови суровини от енергия, храни, метали и редкоземни елементи. Внезапното отсъствие на тези стоки от световните пазари ще повиши цените навсякъде, дори на места като САЩ, където много от тях не се консумират директно.

"Хората ще отидат в супермаркета и ще забележат, че много неща са по-скъпи", казва Питърсън.

Политическата динамика около петролните санкции илюстрира колко трудно ще бъде за американското или друго правителство да поддържа точен контрол върху икономическия ход на войната. Първоначалният кръг от санкции беше специално предназначен да не задушава парите, които Русия печели от своя износ на енергия. Но идеята за забрана на износа на руски петрол впоследствие получи подкрепа в Конгреса и малко след това Байдън изпревари законодателите и каза, че САЩ ще спрат вноса на руски петрол. Миналата година те достигнаха близо 700 000 барела на ден.

Причините за предпазливост в енергетиката са както финансови, така и политически. Енергийните ограничения в санкциите действат като предпазен клапан за Путин, казва Кимбърли Мартен, руски учен от Барнард Колидж, Колумбийския университет. Санкциите са предназначени да бъдат мярка по-малко от войната, обезкуражавайки военна ескалация извън границите на Украйна. Путин може да тълкува пълната енергийна блокада като атака срещу личния му контрол върху държавата. "Ако Путин вярва, че режимът му е застрашен, всички залагания са за неговата ескалация", казва Мартен.

Необходимостта от глобален поток от енергия може да принуди Вашингтон да приеме транзакционни отношения с авторитарни правителства, които контролират свободния енергиен капацитет. Белият дом заяви, че наскоро САЩ са обсъждали "енергийната сигурност" със Саудитска Арабия и Венецуела. В сряда Обединените арабски емирства заявиха, че подкрепят по-голямо производство на енергия, което ще помогне за намаляване на цените.

Въпреки това един потенциален двигател на бъдещия ход на войната може да е по-близо до САЩ: възможна промяна в политическия пейзаж на страната. Много ще зависи, казва Мартен, "как протичат междинните мандати в САЩ и след това кой в крайна сметка ще спечели президентските избори в САЩ през 2024 г.".Ако вътрешната или международната политика се отклони от подкрепата за Организацията на Северноатлантическия договор и просанкционната коалиция, тя може да се разпадне, което ще доведе до допълнителна руска агресия.

Инвазията на Русия в Украйна допринесе за скока на цените на петрола, като бензинът сега надхвърля 5 долара за галон в някои части от САЩ в началото на март.

Опитът да се прогнозира руската икономика в момента е малко като да направите моментна снимка на яйце, изхвърлено през прозореца. Може да научите нещо за това колко бързо пада, но това, което наистина има значение, е къде ще се приземи.

Руската държава влезе във войната с приблизително 640 милиарда долара финансови резерви, но санкциите замразиха достъпа на страната до повечето от тези пари. Майкъл Бърнстам от Института Хувър на Станфордския университет изчислява, че 60% от тези резерви са в облигации и депозити в западни централни банки и частни финансови институции, на които сега е забранено да обработват руски транзакции.

Друга част, 135 милиарда долара, е в злато, което все още има стойност, но също така не може да бъде конвертирано във валута, тъй като доларът е забранен за Русия. Русия също държи китайски ценни книжа, но тези активи не са толкова полезни, колкото долари, за да плащат за това, от което се нуждаят руснаците. Само около 5% от резервите на страната могат да бъдат полезни в краткосрочен план, смята Бърнстам.

Списъкът на чуждестранните компании, напуснали Русия, е толкова дълъг, че експертите преминаха към преброяване на тези, които са останали. Дори в сектор като селското стопанство, който до голяма степен е освободен от санкции, руският бизнес ще има трудности да работят без глобалната икономика да осигурява части и работна ръка, казва Сузане Венгле, професор в университета Нотр Дам, която е изучавала руското селско стопанство. Въпреки това Путин подготвя програма за "продоволствен суверенитет", за да изолира руснаците. "Те вече няма да пият кафе Starbucks, но ще имат ли достатъчно храна за ядене? Да", казва Венгле.

От другата страна на военната зона, в Европейския съюз, конфликтът ще се усети тежко, особено с покачването на цените на енергията. "Говорим за половин до процентен пункт от БВП, който вече е отрязан от европейския растеж", казва Лудовик Субран, главен икономист в Allianz.

Инфлацията, която иначе би могла да започне да се забавя, вероятно ще остане повишена от 5% до 6% до края на 2022 г.

"Цените на газа се отделиха от пазарната икономика и вместо това следват импулсите на страх и спекулации", написа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в сряда, цитирайки анализ на европейски агенции. Той призова за ограничаване на цените и други мерки за "нулиране и балансиране на енергийните пазари".

Европейските представители обсъждат плановете за намаляване на вноса на руски газ, който възлиза на 155 милиарда кубически метра през 2021 г., според Международната агенция по енергетика. Европа може да успее да събере една трета от тази сума тази година в нов внос, отбелязва Никос Цафос от Центъра за стратегически и международни изследвания, но това няма да е лесно: "Това изисква наддаване с потребителите на нововъзникващите пазари, което може да предизвика енергийните кризи и там."

Европа ще трябва да намери гигаватите си някъде. Едно място за разглеждане е у дома. Това може да е моментът за сериозен тласък към енергийна ефективност, казва Джонатан Максуел от SDCL, инвестиционен посредник. "Какво друго ще поставиш на първо място? Иран? Атомните електроцентрали, които ще бъдат готови през 2033 г.? Нови газови находища, които ще бъдат готови през 2035 г.?" попита той.

Енергийният дебат ще тества нофосформираната европейска солидарност спрямо руската заплаха. Една дата за гледане е 3 април, когато в Унгария се провеждат парламентарни избори, които ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще продължи да изпълнява функциите си.

Франция ще гласува на първия тур на президентските избори на 10 април. Президентът Еманюел Макрон се обяви за лидер по време на войната и проучванията показват, че той набира популярност.

Путин може да е очаквал кризата да разбие европейското единство, но досега виждаме обратното. Една от причините е, че политическите и икономически институции, залегнали в основата на европейския следвоенен просперитет, все още са доминиращи. Кризата "може да е по странен начин положителна за силата на ЕС", казва Ирен Финел-Хонигман, доцент в Училището по международни и обществени въпроси на Колумбийския университет. Светът все още зависи "от институциите, създадени в Бретън Уудс, идеята за НАТО, ООН, МВФ", казва тя.

САЩ и техните съюзници са в състояние да "изнасят рецесия" в Русия, защото тази финансова система след Втората световна война все още е в сила, казва Едуард Прайс, бивш британски дипломат. Това е съществена разлика от предишния конфликт между Запада и Съветския съюз. "Какво означава, ако вземем страна като Русия и не просто я сдържаме, както в Студената война, но я наказваме?" попита той.

От една страна, това означава, че Западът има икономическа сила, която може да използва, дори когато военни действия не са налични, и това отчасти се дължи на трайното първенство на щатския долар. Притежанията на световните централни банки се разпределят приблизително 60% в щатски долари и 20% в евро, съотношение, което не се е променило от десетилетия, независимо от световната финансова криза, европейските дългови кризи и Covid, казва Финел-Хонигман. "В известен смисъл това е много положително и въпреки това в много страни това повишава недоволството от глобалното господство на долара", казва тя.

Демонстрацията на Запада, че може да затвори достъпа на Русия до долари, само ще засили негодуванието, въпреки че Китай и други финансови сили могат да направят малко в близко бъдеще.

В много отношения руската война не деглобализира света толкова, колкото разкрива как работи глобализацията. "Ако вземете чисто нова спортна кола, извадите я на пътя, сложите крака си на педала и се забиете в задната част на камион, от което няма мърдане, колата не е направила нищо лошо", казва Прайс. "Само защото получавате резултат, който не ви харесва, не означава, че сте свидетел на неизправност.

"Точно както усилията на САЩ да включат Китай в Световната търговска организация преди две десетилетия изиграха роля при избора на президент Доналд Тръмп, който води кампания срещу влиянието на Китай върху световната икономика, руската война и санкциите ще доведат до непредвидени политически и геополитически последици, смята Прайс.

Неспособността на държавите да се откажат от долара може да предизвика други реакции, като например засилен интерес към технологичната самодостатъчност. Санкциите включват по-нисък, но потенциално значителен набор от ограничения върху износа на технологии за Русия, които потенциално биха могли да задушат напредъка на руската индустрия за години напред. Те забраняват не само на американски, но и на чуждестранни компании да доставят определени продукти в Русия, които съдържат известна степен на американски технологии.

САЩ използваха подобен контрол върху износа, за да задушат китайската технологична компания Huawei Technologies. Това, че нейните съюзници вече са се подписали да използват този инструмент срещу Русия, предполага, че той може да бъде използван за принуда на Китай, в случай че нахлуе в Тайван или предприеме подобни действия, казва Мартин Чорземпа, старши сътрудник в Института за международна икономика Петерсън.

Ограниченията за излизане от доларовата система и заплахата за бъдещото технологично развитие могат да се комбинират във "водовъртеж за реалната икономика", казва Себастиан Малаби, старши сътрудник в Съвета по външни отношения. Китай и други страни вече ускоряват усилията си за изграждане на свои собствени технологични екосистеми, независими от САЩ и техните съюзници. Предстоящият бум на капиталовите разходи ще бъде дублиран, като ще възпрепятства растежа и ще увеличи инфлацията, казва Малаби.

И тогава идва ред и на Путин... Нищо в списъка с последствията, пред които е изправен досега, не го е възпряло от преследване на война в Украйна. Руските сили са почти сигурни, че ще победят. "Има просто голяма и голяма вероятност те да смажат украинците", казва Майкъл Роджърс, пенсиониран адмирал и бивш директор на Агенцията за национална сигурност на САЩ и командир на Кибер командването на САЩ.

Въпреки това е малко вероятно Русия да успее да инсталира ефективно правителство, ориентирано към Изтока, в страна, която многократно е отхвърляла проруските лидери. "Украинският народ няма да промени решението си, защото има нож в гърлото", казва Роджърс.

Путин е в затруднение, от което не може лесно да избяга. Но отстраняването му от недоволни руски елити е трудно да се осъществи. "Революциите са успешни само когато има състояние на сянка, преди операцията да се случи", казва Мартен, руски учен.

Безмилостните разузнавателни служби на Путин направиха организацията на сурогатно правителство трудна, ако не и невъзможна.

По-вероятно е руският лидер да се стреми да нанесе допълнителна икономическа болка на Запада чрез кибератаки, кампании за дезинформация и други невоенни способи, добавяйки допълнителна несигурност на финансовите пазари. "Мъж, който извади ядрената карта, още в началото? Не мисля, че е толкова склонен да мисли за това, че е по-добре да спрем това?" казва Роджърс.

Паразитната позиция на Путин в глобалната икономика го прави изключително труден за премахване. Но това също означава, че решаването на световния проблем с Путин може да отключи по-добро бъдеще за всички. Финансова система, която не благоприятства олигарсите, може да е тази, която разпространява ползите от нарастването на богатството по-широко. Една глобална икономика, която не разчита на няколко авторитарни държави за енергия, може да изплати дивиденти в областта на климата и здравето. А свят, в който тираните не могат да заповядат на своите войски да влязат в дома на съседа и да се скрият зад заплахата от ядрена война, би бил по-безопасен за всички и по-малко разрушителен за пазарите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.