Над 30 000 четки за зъби излизат всеки ден от производствената база на швейцарската компания Trisa в България, а след това те се продават на чуждестранните пазари в региона.

Освен това всяка стотна електрическа четка, която носи марката Trisa, е също правена у нас. Това коментира изпълнителният директор на завода в Елин Пелин Евгени Кръстев при посещение на посланика на Швеция Мюриел Коен.

В базата с площ 27 000 квадратни метра работят 30 служители, а инвестицията на компанията в нея възлиза на 6 милиона лева. Тя започна работа преди 4 години, като се превърна в първата чуждестранна инвестиция от швейцарска компания в България.

Теренът, на който е се намира тя в района на гара Елин Пелин, се намира на територията на един от най-големите индустриални паркове в страната - "София Изток".

Проектът беше представен още през 2007 година като комплекс от складови, производствени и логистични площи, с обща площ от 640 декара с цялата необходима инфраструктура. Заради финансовата криза обаче реализацията му се забави.

Швейцарската група Trisa присъства в България от почти 20 години чрез дъщерната си компания "Триза". Собственици в дружеството са Trisa Holding с 90% и управителят Евгени Кръстев с 10%. По данни на Българо-швейцарската търговска камара това е единствената дъщерна компания на групата извън Швейцария.

Нейната дейност на територията на страната е чисто търговска и дистрибуционна. Освен продуктите на Trisa за устна хигиена, коса и тяло, компанията разпространява и швейцарските армейски ножове Victorinox.