Основните усилия за намаляване на разходите за производство на вятърна енергия трябва да бъдат ограничени. За това предупреди ръководителят на турбинопроизводител, цитиран от световните медии. Производителят се е позовавал на ограничените възможности на индустрията да продължи да инвестира в нови технологии и предприятия.

Цената на вятърната енергия наскоро спадна до нива, които са истинско предизвикателство за индестрията, свързана с изкопаемите горива като въглища и природен газ. Инвестиционен бум в зелената енергия днес е по-голям от всякога.

"Това, което очевидно постигнахме е, че вятърната енергия сега е по-евтина от всичко друго. Но вярвам, че не трябва да бъде твърде евтина", коментира пред Reuters главният изпълнителен директор на Siemens Gamesa - Андреас Науен.

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Кабелът ще е дълъг 15 хил. километра

Според съобщенията в Европа вятърът и слънчевата енергия вече са значително по-евтини от въглищата, природния газ и ядрената енергия. Водени от зеления преход, насочен към справяне с изменението на климата, търсенето на вятърни турбини е рекордно високо.

Въпреки това по-ниските цени и засилената конкуренция доведоха до свиване на маржовете на производителите.

"Вероятно сме стигнали твърде далеч", коментира Науен, подчертавайки, че секторът няма да може да инвестира в иновации, ако стремежът за намаляване на разходите за вятърна енергия продължи със същото темпо.

Нарастващите разходи, произтичащи от глобалната криза във веригите за доставки и високите цени на суровините като стоманата, също подкопават оперативните маржове на производителите на турбини.

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Париж залага €1 млрд., че малките модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста енергия

Държавната EDF ще започне да ги произвежда до 2030 г.

Наскоро Siemens Gamesa, който е един от най-големите световни доставчици на технологии за вятърна енергия, както и основният му конкурент Vestas, предупредиха, че са успели да прехвърлят на клиентите част от тези по-високи разходи, което вероятно ще се отрази в по-високи цени и споразумения за закупуване на електроенергия.

Правителствата по света постепенно премахват щедрите субсидии за вятърна енергия, избират по-конкурентни търгове за договори и предпочитат разработчиците на проекти, които подават най-ниските оферти.