Чили изгражда подводен кабел, който ще се използва за пренос на слънчева енергия до Китай. Той ще бъде с дължина 15 000 км., а изграждането на участък от 1300 километра ще струва 2 милиарда долара.

Това може да реши един от най-големите проблеми при използване на слънчевата енергия, а именно, че не може да се осигурява постоянен поток на производството. В момента Китай се стреми да си осигури възможно най-много енергия, което прави проекта много привлекателен, въпреки трудностите.

Програмата е предназначена потребителите да се възползват от огромния потенциал на пустинята Атакама. "Тук има огромен потенциал за генериране на чиста, възобновяема и икономична слънчева енергия, която можем да изнасяме, за да снабдим азиатските страни", заяви чилийският президент Себастиан Пиера.

Според чилийското проучване най-добрият маршрут за кабела ще минава от тихоокеанския пристанищен град Валпараисо през Нова Зеландия до Сидни, Австралия, където може да се свърже с линии към Азия.

Според президента проектът ще изисква изследвания и стратегически съюзи с основни азиатски сектори на икономиката.

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Китай ще спести $1,6 трлн. от прехода към чиста енергия

Но Поднебесната империя трябва да спре да инвестира във въглищни централи още сега

Ще се наложи строеж на нови слънчеви централи. По-рано Чили обяви, че е постигнала споразумение с Бразилия за сътрудничество при изграждането на първата кабелна система, свързваща Южна Америка и Азия.

Междувременно е ясно, че Китай е в енергийна криза и, че страната залага на силно  производството на въглища, за да не изпитва недостиг. За Китай ще бъде трудно да се справя с енергийните си нужди, като същевременно изпълнява своите обещания за климата. Сделката за достъп до слънчева енергия от Чили е добре дошла за страната. Доставките на тази слънчева енергия на китайските пазари обаче може да са трудни.