Правителството на Япония ще предложи субсидии, за да помогне на регионалните банки в страната да се слеят или да интегрират мениджмънта си още през лятото на следващата година, пише местното бизнес издание Nikkei, цитирайки свои източници.

Субсидиите ще покрият част от разходите, като например тези за интегриране на системите. Всяка институция може да получи до 3 млрд. йени ($28,5 млн.) в зависимост от размера ѝ. Програмата е част от основните политики на новата администрация на премиера Йошихиде Суга. От помощта ще могат да се възползват банки в провинциални региони с намаляващо население.

Изчислява се, че едно подобно сливане на две банки би струвало около 10 млрд. йени. Токио ще използва средствата от схемата за гарантиране на депозитите, а не средства на данъкоплатците. В момента в нея има около 35 млрд. йени, което би осигурило нужните средства за подпомагане на около 10 сливания. Банките ще могат да кандидатстват за субсидията от 2021 до март 2026 г.

Самият Суга смята, че има "твърде много регионални банки" и предвижда още мерки, включително изключение за тях при сливане от антитръстовото законодателство; намаляване на регулациите и други.

Япония плаща на компании, за да преместят заводите си от Китай

Япония плаща на компании, за да преместят заводите си от Китай

87 предприятия получават субсидии