Празничният период в края на годината може да бъде помрачен от липсващи стоки и закъснели доставки, след като скорошните наводнения в Европа и Китай засилват тежките проблеми в световната верига за доставки, пише CNBC.

Западна Европа и китайската провинция Хънан — ключов транспортен хъб и дом на редица големи предприятия — се борят с последствията от унищожаващи наводнения. Природните бедствия унищожиха жп линии, които се използват за доставката на стоки и суровини и в двата региона. Водата, навлязла в индустриални зони, нанесе щети и на производствените съоръжения и складове, казват компании пред CNBC.

Паван Джоши, изпълнителен вицепрезидент на компанията за софтуер за доставни вериги E2open, казва, че потребителски джаджи, мебели, дрехи и домакински уреди ще са в недостиг през следващите месеци, който ще достигне пик преди коледните празници. "Забавените доставки на суровини, нужни за производството на продукти, ще имат каскаден ефект и ще създадат проблеми на доставните вериги "за седмици и месеци", казва той.

Тим Хъксли, главен изпълнителен директор на Mandarin Shipping, потвърди, че наводненията в Китай и Европа са "още един удар" върху доставните вериги.

През тази година те страдаха още заради недостига на контейнери, инцидента в Суецкия канал, повишения брой на заразени и други, заради които имаше забавяне в хъбовете в Южен Китай.

Джоши посочва още, че друг ефект от наводненията е, че този сезон ще има по-малко и по-малки намаления — ако има изобщо. Цените на някои стоки може дори да се повишат.

Автомобилостроенето получава нов удар

Производството на автомобили ще получи още един удар заради забавените доставки, казва Паван.

Производствените съоръжения в Германия, Нидерландия, Люксембург и Белгия ще понесат най-тежки щети от наводненията, смятат от компанията за управление на риска в доставните вериги Everstream. Редица доставчици, които произвеждат специализирани компоненти за автомобилната, технологичната и авиоиндустрията се намират там, посочва Шехрина Камал, вицепрезидент. Тя допълва още, че в засегнатите индустриални региони производството няма да бъде възобновено бързо.

Недостиг на мед

Наводненията имат потенциала да объркат и доставките на медта. Металът се използва в редица технологични джаджи и електромобили. Ударената от наводненията провинция Хънан е сред големите производствени хъбове, отбелязва Вивек Дар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Цените на метала се покачиха през последната седмица заради опасенията за недостиг.

В Европа Aurubis, доставчик на медни жици за редица сектори, обяви форс мажорни обстоятелства след наводнения в завода ѝ в Белгия.

В Джънджоу, административен център на Хънан, също има проблеми. Градът е важен транспортен хъб и един от основните градове от инициативата "Един пояс, един път". Там се намира и една от най-големите фабрики на Foxconn, където се сглобяват iPhone.