За първи път от много години зърнените запаси на страната към началото на декември са изключително високи - 7 356 233 тона пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Данните бяха оповестени на вчерашното заседание на Консултативния съвет по зърното, проведено в Министерството на земеделието и храните.

Всички помним истерията, с която преди години посрещахме новините за ограничените запаси от зърно и мисълта дали страната ще разполага с достатъчни количества за изхранване на населението до новата жътва. Е, този път сме в коренно противоположната ситуация - хамбарите да преливат от непродадени царевица, слънчоглед и рапица, коментира sinor.bg.

21% по-малка реколта от слънчоглед в България

Реколтата на ключова култура у нас се е сринала с над 20%

Значителен ръст в износа на пшеница и ечемик през Пристанище Варна

Този път проблемът, който се отваря със страшна сила, е в липсата на доходи за земеделските производители, притиснати до стената от срива в световните цени и невъзможността за български експорт. Защото, ако трябва да продават под себестойност, светкавично вървят към фалити.

Ето какво се случва със запасите от зърно към 8 декември. От произведените над 6,5 милиона тона хлебно зърно на склад остават 3 432 457 тона пшеница. Това е единствената култура, при която родните земеделци имат някаква възвращаемост и експортът върви с добри темпове. Същото се отнася и за ечемика, чиито запаси към момента са само 401 435 тона.

Доста слабо към този момент върви търговията с маслодаен слънчоглед, защото складовите наличности са от цели 1 504 582 тона. При царевицата непродаденото зърно е 1 812 237 тона, а при рапицата - 205 522 тона.

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

Информацията е от Консултативния съвет по зърното

Тези запаси са като воденичен камък на шията на земеделците, затова и държавната администрация е в непрекъснати преговори с Европейската комисия и другите източноевропейски членове на ЕС, които заради украинския внос са в невъзможност да реализират реколтите си.

На вчерашния съвет земеделският министър Кирил Вътев е информирал бранша за последните си разговори с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и с колегите си Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които заедно с България ще настояват отново да има подпомагане за сектора през 2024 г. заради продължаващата война в Украйна