Австралийски съд е наредил продуктите за облекчаване на болката от гамата на Nurofen да бъдат изтеглени от пазара. Властите на континента твърдят, че базираният във Великобритания производител Reckitt Benckiser е подвел клиентите.

Съдът сочи, че продуктите, за които е обозначено, че лекуват специфични болки – като мигрена например, били идентични на стандартния Nurofen, въпреки че се предлагали на по-високи цени, съобщи BВС.

От своя страна фирмата, която произвежда серията лекарства – Reckitt Benckiser, заяви, че ще се съобрази с решението и че не е имала за цел да подвежда пациентите.

Федералният съд на Австралия постанови продуктите да бъдат премахнати от рафтовете на континента в рамките на три месеца.

Продуктите, засегнати от решението, включват Nurofen за болки в гърба, за менструални болки, за мигрена и за главоболие. Било установено, че всеки продукт Nurofen съдържал едно и също активно вещество – ибупрофен лизин 342 мг.

Цената на дребно за всяко от лекарствата за конкретна болка била „значително по-висока от тази на други подобни аналгетични продукти, които също действат като болкоуспокояващи”, обясниха от Австралийската комисия по конкуренция и защита на потребителите.