Оперативната печалба на Samsung Electronics вероятно ще се покачи с 15% през четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо година по-рано.

Предварителните данни показват, че печалбата ще бъде 6,1 трилиона йени (5,1 млрд. щатски долара) за периода от октомври до декември 2015 г. спрямо 5,29 трилиона йени за същия период на 2014 г., съобщи BВС.

Анализатори очакваха сумата да достигне 6,6 трилиона йени.

Продуктите на южнокорейската компания поеха удар от слабото търсене в Китай и валутни неволи.

Оперативната печалба за последното тримесечие на изминалата година е намаляла със 7,5 на сто спрямо предното тримесечие.

Продажбите на най-големия производител на смартфони и чипове с памет в света също не отговориха на очакванията и възлизаха на 53 трилиона йени за периода.

Samsung не прави разбивка на резултатите за печалбата си в предварителния доклад. Така гигантът оставя анализаторите да размишляват как се представя всяка отделна част от бизнеса на компанията.

Експерти предричат, че най-новата прогноза е признак, че технологичният концерн се изправя пред поредната трудна година, изпълнена с по-слаби продажби на джаджи, тъй като пазарът на смартфони е пренаситен.

6 продукта, които да очакваме от Samsung през 2016 г.

6 продукта, които да очакваме от Samsung през 2016 г.

Устройствата стават все по-свързани

Южнокорейският производител се сблъсква с ожесточена конкуренция на върха в бранша в лицето на Apple, докато по-евтините съперници от Китай набират скорост в мобилните устройства от среден до нисък клас.

Окончателните резултати за представянето на технологичния гигант за последното тримесечие на 2015 г. се очакват в края на януари.