САЩ разшириха ограничението на износа на сложни AI чипове на най-голямата компания за производство на полупроводници - Nvidia. Засегнат е бизнесът и на Advanced Micro Devices (AMD) извън Китай до други региони, включително някои страни в Близкия изток, съобщава Reuters.

От Nvidia коментираха в регулаторна документация, че "ограниченията, които засягат чиповете A100 и H100, предназначени да ускорят задачите за машинно обучение, няма да имат незабавно съществено въздействие" върху бизнес резултатите."

Благодарение на изкуствения интелект Nvidia разраства бизнеса си

Благодарение на изкуствения интелект най-големият производител на чипове разраства бизнеса си

Рекордни приходи

Конкурентната AMD също е получила писмо от властите с разпореждане на подобни ограничения, но този ход "няма да има съществено въздействие върху приходите на компанията."

Миналия септември от AMD обявиха, че са получили нови изисквания за лиценз, които ще спрат износа на нейните чипове за изкуствен интелект MI250 за Китай.

Оттогава Nvidia, AMD и Intel разкриха планове за създаване на по-малко мощни AI чипове, които могат да бъдат изнесени на китайския пазар.

Снимка 630698

Източник: iStock

Обикновено Америка налага контрол върху износа от съображения за национална сигурност, коментират експерти.  Подобен ход сигнализира за ескалация на мерките на САЩ срещу технологичните възможности на Китай, но в случая с Близкия Изток не стана ясно какви рискове крие износът за тези пазари.

На този фон, този месец стана ясно, че четири от водещите технологични компании на Китай са поръчали AI хардуер от Nvidia за цели $5 ммилиарда, съобщи PC Magazine, като се позова на източници на FT.

Става дума за стотици хиляди бройки от специален графичен ускорител, чиито характеристики позволяват заобикаляне на забраните за износ, наложени от Вашингтон.

Alibaba, Baidu, ByteDance и Tencent са са заделили общо $1 милиард за покупката на 100 000 чипа от модел A800, като още 4 пъти по толкова са поръчани за 2024 година.

A800 е специална версия на флагманския модел A100, която има сходна мощност, но може да обработва по-малки масиви от информация в секунда (400GB вместо 600GB) - това е направено от Nvidia, за да не стане скъпият хардуер обект на експортни рестрикции от страна на САЩ.

Nvidia направи специален AI чип за Китай, поръчките са за $5 млрд.

Nvidia направи специален AI чип за Китай, поръчките са за $5 млрд.

Графичният ускорител заобикаля забраните, наложени от Вашингтон