Nvidia - първата компания за чипове, която достигна пазарна стойност от $1 трилион, отбеляза ръст на акциите от 3,2% и печалби доста над очакванията за второто тримесечие на годината, съобщават световните агенции. Според представители на производителя на полупроводници, основната причина за ръста на бизнеса е изкуственият интелект.

Това е най-добре представящата се компания в S&P 500 за тази година и тя надмина очакванията на анализаторите с рекордни приходи от $13,51 милиарда през второто си фискално тримесечие, срещу очаквани $11,19 милиарда.

Nvidia направи специален AI чип за Китай, поръчките са за $5 млрд.

Nvidia направи специален AI чип за Китай, поръчките са за $5 млрд.

Графичният ускорител заобикаля забраните, наложени от Вашингтон

Гледайки напред, от компанията прогнозират приходи от $16 милиарда за третото тримесечие. Акциите на производителя на чипове скочиха с над 9% след затварянето на пазарите в САЩ.

Снимка 411529

Източник: iStock

Защо Nvidia ще продължи да залага на AI

Nvidia е категоричен глобален лидер в графичните процесори или GPU - хардуерни и софтуерни инструменти, необходими за активиране на растящия пазар около изкуствения интелект.

"В дългосрочен план очакваме технологичните гиганти да се стремят да намерят втори източници или вътрешни решения, за да се конкурират с Nvidia в областта на AI, но най-вероятно тези усилия няма да изместят доминацията ни около изкуствения интелект", коментират от компанията.

Nvidia пое водеща роля в хардуера на AI GPU, но по-важното е, че разработи собствена софтуерна платформа - Cuda, позволяваща на разработчиците на AI да създават своите модели с Nvidia.

10 000 лева в Nvidia през 2013-а щяха да ви направят милионери днес

Вложени 10 000 лева в тази компания преди 10 години щяха да ви направят милионери

Технологичната компания отбеляза забележителен растеж