Четири от водещите технологични компании на Китай са поръчали AI хардуер от Nvidia за цели 5 млрд. долара, съобщава PC Magazine, като се позовава на източници на FT.

Става дума за стотици хиляди бройки от специален графичен ускорител, чиито характеристики позволяват заобикаляне на забраните за износ, наложени от Вашингтон.

Ще се случи ли с Nvidia това, което се случи със Sun Microsystems при "дот-ком" балона

Ще се случи ли с Nvidia това, което се случи със Sun Microsystems при "дот-ком" балона

Различно ли е този път?

Контекст: За да работи един AI модел, огромно количество информация трябва да бъде обработено за разумно време. Този тип неизброими на брой паралелни операции са особено подходящи за изпълнение на видеокарти. Затова и именно Nvidia със своето GPU ноу-хау е водещ играч на пазара.

Нейните графични ускорители като A100 са с огромна изчислителна мощност и са специално оптимизирани за AI приложения.

10 000 лева в Nvidia през 2013-а щяха да ви направят милионери днес

Вложени 10 000 лева в тази компания преди 10 години щяха да ви направят милионери

Технологичната компания отбеляза забележителен растеж

Детайли: Alibaba, Baidu, ByteDance и Tencent са са заделили общо 1 млрд. долара за покупката на 100 000 чипа от модел A800, като още 4 пъти по толкова са поръчани за 2024 г.

A800 е специална версия на флагманския модел A100, която има сходна мощност, но може да обработва по-малки масиви от информация в секунда (400GB вместо 600GB) - това е направено от Nvidia, за да не стане скъпият хардуер обект на експортни рестрикции от страна на САЩ.

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

AI изстрелва Nvidia сред трилионните компании

Пазарната ѝ стойност скочи с една четвърт буквално за часове

Смята се, че промяната е достатъчно голяма, за да не позволи внедряването на видеокартите в AI системи от най-висок клас или в суперкомпютри от световния Топ 100.

Какво следва: Голямото "пазаруване" на китайските компании е ясен знак за опасенията им, че администрацията на президента Джо Байдън може да затегне експортния режим още повече и именно затова бързат да напълнят складовете си с видеокартите, чиято технология към момента е без местен аналог.