Нови заводи за над 200 милиона лева бяха открити в България през 2023 г. Това показва годишният обзор на money.bg, в който подбрахме най-значимите от тях.

През февруари производителят на оптична техника "Оптикс" откри нова производствена база в Панагюрище и обяви, че това е "най-значимата инвестиция на компанията в града", която идва по повод 25-годишния й юбилей. Нейният размер възлиза на 20 милиона лева.

През март 2023 г. "Главболгарстрой Прифаб", част от структурата на "Главболгарстрой", откри официално завода си за предварително напрегнати стоманобетонни конструкции край Пазарджик. Възложител на обекта е "Главболгарстрой Прифаб" а изпълнител - "ГБС-Пловдив". Инвестицията е за над 10 милиона лева.

Българската Teletek откри нов завод в София след инвестиция от 25 милиона лева

Българската Teletek откри нов завод в София след инвестиция от 25 милиона лева

Новата фабрика беше посетена от президента Румен Радев

През юни 2023 г. бългapcĸият пpoизвoдитeл нa eлeĸтpoниĸa Теlеtеk Еlесtrоnісѕ обяви откриването на нов завод в София за производство на сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника. Инвестицията на компанията е в размер на 25 милиона лева. Фабриката разполага с иновативни технологии и съвременно оборудване, според най-високите международни стандарти, като дейностите в производството се управляват и извършват от роботизирана система - собствена разработка на Teletek.

В средата на годината беше открит и нов високотехнологичен завод за хидравлични цилиндри в Кърджали на компанията "Кяшиф". Размерът на инвестицията в Кърджали възлиза на 10 милиона лева с перспектива да достигне 30 милиона лева.

Нов високотехнологичен завод за хидравлични цилиндри заработи в Кърджали

Нов високотехнологичен завод в Кърджали разкрива 40 работни места със средна заплата от 2000 лева

Размерът на инвестицията в Кърджали възлиза на 10 милиона лева с перспектива да достигне 30 милиона

През шестия месец от годината най-големият производител на оръжие в България - "Арсенал", откри нов завод в Стара Загора. Размерът на инвестицията не беше разкрит.

През юли в Стара Загора бе открит нов завод на нидерландската компания "Nedschroef" за студено формирани крепежни елементи за автомобилната и авиационната индустрия и за метални части. Инвестицията е за 50 милиона лева, новите работни места ще бъдат 300 с пълното разгръщане на проекта.

През септември 2023 г. водещият производител на гъвкави полимерни фолиа и опаковки за индустрията - българската компания "Ате Пласт", отвори завод в Стара Загора след инвестиция от 20 милиона лева. 

"Ате Пласт" откри нов завод в Стара Загора след инвестиция от 20 милиона лева

Водещ производител на полимерни фолиа откри завод в Стара Загора след инвестиция от 20 милиона лева

Проблем е намирането на "качествена работна ръка", заяви управителят на компанията Мария Жекова

През септември вoдeщaта германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти - Ottobock, откри нов производствен комплекс и глобален център за услуги в София. Общо инвестираните средства на компанията у нас възлизат на 43 милиона лева.

През октомври 2023 г. "Идеал Стандарт-Видима" откри нов завод в Севлиево. Инвестицията в цеха за полимерни калъпи е 2 милиона лева, а потенциалът на фабриката е да се превърне в производствен хъб за всички заводи за санитарна керамика.

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

Лидерът на пазара тази година празнува 85-годишния си юбилей