Предложение за създаване на първата в света ферма за октоподи, която да отглежда един милион октоподи всяка година за консумация от човека, предизвика безпокойство сред учените, съобщи Greek Reporter.

Предложеното място, разположено на Канарските острови в Испания, има за цел да отглежда интензивно октоподи и да ги убива чрез потапянето им в студена вода.

Планът за отглеждане на октоподи в голям мащаб е нов и предизвика дебат сред учените.

Предложеният метод за убиване на съществата беше критикуван като "жесток", докато идеята октоподите да се държат в резервоари породи опасения относно високата смъртност и нивата на стрес.

Компанията, отговорна за предложението, Nueva Pescanova, защити плановете си, заявявайки, че предложеният от тях метод на осмъртяване "избягва всякаква болка или страдание".

Въпреки това поверителни планове за фермата, представени на Главната дирекция по риболов на Канарските острови, бяха изтекли в BBC от организация за правата на животните.

Изтекъл проект

Чертежи за първата в света ферма за октоподи разкриват, че съществата ще бъдат държани в общи резервоари, всеки от които ще съдържа приблизително 1000 октоподи, според скорошни доклади оповестени от BBC.

Фермата, която ще се помещава в двуетажна сграда, разположена в Лас Палмас, Гран Канария, ще храни октоподите със суха храна.

Nueva Pescanova, компанията, която седи зад идеята за фермата, посочи, че се очаква смъртност от 10 до 15 процента. Предложеният метод за клане включва поставяне на октоподите във водна смес от -3 °C, известна като "ледена каша".

Професор Питър Це, невролог от Дартмутския университет, изрази опасения относно предложения метод на клане.

Той го смята за "жесток", цитирайки бавната и болезнена смърт, която ще нанесе на създанията. Освен това той подчерта интелигентността на октоподите, която сравнява с тази на котките.

След излизането на спечеления с Оскар документален филм My Octopus Teacher през 2020 г. октоподите получиха световно признание за своята забележителна интелигентност.

През 2021 г. изследване, проведено от Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE), установи убедителни научни доказателства, че тези същества са способни да изпитват болка и дистрес.

Освен това д-р Джонатан Бърч, доцент в Центъра за философия на природните и социалните науки на LSE и водещият изследовател на изследването, говори пред BBC относно предложената ферма за октоподи.

Той заяви, че голям брой октоподи не трябва да се държат заедно, тъй като това води до стрес, конфликти и висока смъртност.

Той също така заяви, че той и други членове на проучването на LSE не вярват, че е възможно да се отглеждат октоподи в среда с "високо благосъстояние", което прави идеята за фермата притеснителна.

В отговор на опасенията Nueva Pescanova, защити плановете си, заявявайки, че хуманното отношение към животните е основен приоритет.