Всяка година влиятелни лидери от цял ​​свят се събират в швейцарския зимен курорт Давос, за да представят своите мисли за текущото състояние на световните дела. Но това не е единствената тема, която се дискутира.

Световният икономически форум дава възможност на водещите фигури да предадат някои от уроците, които са научили през живота и през цялата си кариера.

CNBC събира някои от най-интересните съвети и коментари от предишните срещи в Давос, които звучат все така актуално и вдъхновяващо.

Осъществяване на промяна

"Често мислим, че трябва да станеш министър-председател или президент или главен изпълнителен директор, за да бъдеш създател на промяната - не, това не е нужно. Можеш да осъществиш промяна във всеки момент и на всяка възраст, в които пожелаеш. Промяната е възможна. Не се ограничавайте, не се спирайте, само защото сте млади", казва Малала Юсафзай, лауреат на Нобеловата награда за мир.

Силата на разнообразието

"Разнообразието не е само здрава, социална политика. Разнообразието е двигател на изобретяването - то генерира творчество, което обогатява света", казва премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

"Можем да възприемем разнообразието и новите идеи, които произтичат от него, като същевременно насърчаваме споделена идентичност и споделени ценности в безопасни и стабилни общности, които работят", обяснява Трюдо.

Не правете една и съща грешка 2 пъти

"Правим много грешки по пътя ни, но това е нормално. Добре е да правите грешки, стига да се поучите от тях. Моят баща обича да казва: "Добре е да правиш грешки, но никога да не правиш същата грешка два пъти.", казва пред CNBC Стефани МакМеън, главен бранд мениджър на Световната федерация по кеч.

Продължавайте да откривате

"Пътувайте по света, откривайте света, защото в този бъдещ свят ще ни трябват различни хора с различни езици и знания. Най-добрият начин да научите език е да живеете в друга държава, но и да се научи всичко за други култури. В този глобален свят ще бъде все по-важно да имаме такава чувствителност към други култури.

Бъдете готови да учите през целия си живот, защото това е положението. Сега знанието е достъпно навсякъде, на всяко (място), по всяко време, но и на всяка възраст", казва главният изпълнителен директор на Adecco Ален Дехейз.

Поемете инициативата

"Мисля, че ако мълчиш, когато гледаш зверство, тогава правиш по-голяма несправедливост срещу това зверство", казва пакистанската режисьорка, отличена с награди "Оскар" и "Еми", Шармийн Обаид-Чиной.

Личностно развитие

"Провалът и временните неуспехи по някакъв начин са дар за всички нас, защото ако ги нямаше, щяхме останем каквито сме до края на живота си. Нямаше да се усъвършенстваме. Нямаше да се стремим да станем по-добри, за да избегнем това страдание в бъдеще", казва световният шампион във Формула 1 за 2016 г. Нико Розберг.

"Трябва да се разбере, че трудните моменти, загубите, провалите, грешките не винаги са нещо лошо. Всъщност те могат да ви раздвижат, да ви помогнат да се развиете личностно и да станете още по-добри", обяснява Розберг.

Показвайте съпричастност като лидер

"Водете със съпричастност: това е качество, което подценяваме като общество, но често едно от най-големите предизвикателства по отношение на криза или конфликт е, че рядко разбираме съществуването или преживяванията от гледна точка на другия. Често пъти сме толкова заети, че не отделяме време да се отдръпнем и да видим как (действията ни) влияят на онези, които имат по-малко привилегии или власт, отколкото ние. Така че ще помоля световните лидери да водят със съпричастност", казва писателката Шинейд Бърк.

Съдействайте си в името на по-доброто

"Ако се съберем заедно, натрупвайки нашето колективно знание, енергия, сърца, души, активи. Обединяването на силите с обикновените герои на тази планета, с единствената цел да се създаде светлина и мир - във всеки ъгъл на света. Вярвам, че е възможно. Знам, че е възможно", призовава актьорът и специален пратеник на ЮНЕСКО за мир и помиряване Форест Уитакър.

Поставете граници

"Уверете се, че никога не зареждате телефона до леглото си. Трябва да има ясна граница между дневния и нощния ви живот - когато се изключвате от света и истински и дълбоко се презареждате. Това изисква дисциплина, защото нека си го кажем, всички сме пристрастени към нашите устройства, всички сме пристрастени към това да бъдем "винаги свързани", казва медийния магнат Ариана Хъфингтън.

Определяне на лидерството

"Има четири съставки за истинско лидерство: мозък, душа, сърце и здрави нерви", казва Клаус Шваб, изпълнителен председател на Световния икономически форум.