Винаги въпросът за възнаграждението ни гризе отвътре, тъй като не е прието да се говори открито за това, кой колко получава. Но е неизбежно да се запитаме дали колегите ни взимат колкото нас и дали парите отговарят на свършената работа.

Според проучване на Glassdoor.com през 2014 година 39% от служителите смятат, че не получават това, което заработват.

Ако се чувствате ощетени или мислите, че вашите колеги получават доста по-високо възнаграждение, ето как да разберете, без да отправяте директно въпроса според Reader`s Digest.

Проверете свободните работни позиции в уебсайта на компанията

По думите на Лин Тейлър, експерт по кариерни въпроси, ако забележите същата работна позиция като вашата или подобна с по-високо обявено възнаграждение, това е знак да попитате за повишение. Тя съветва да не преглеждате само близките до вашата длъжност вакантни места, а и тези за не толкова квалифицирани служители. Това ще помогне да имате представа за възнаграждението на останалите работници в компанията и да прецените дали е коректно спрямо вашата заплата.

Говорете с някой от HR отдела

Ако чувствате някой по-близък от HR отдела, говорете с него. Попитайте за позициите в компанията, но без да давате знак, че се чувствате недооценени. Обяснете интереса си, с желанието да кандидатствате за по-висока позиция в компанията.

Сверете с други сайтове за обяви за работа

Не пропускайте Linkedin. Компанията наскоро предложи нов инструмент Linkedin Salary, който показва къде са най-високите заплати в определена нисша, какви годишни бонуси да очаквате и доколко бакалавърските и магистърски степени имат значение при подбора на персонал.

Катрин Фишър, кариерен експерт в LinkedIn, съветва да намерите колеги или познати, които са на подобни позиции и ако длъжностните ви характеристики съвпадат, а вашето възнаграждение е по-малко, тогава можете да се обърнете към шефа си.

Как най-добре да отговорите на въпроса "Каква заплата очаквате?"

Как най-добре да отговорите на въпроса "Каква заплата очаквате?"

Важно е да не се подценявате, но и да сте наясно колко реално бихте могли да получите

Сприятелете се с така наречените "ловци"

Това са хора, които ви убеждават да напуснете настоящата работа, като ви предлагат много по-добра алтернатива. Според сайта monster.com те са най-добрият източник на информация, тъй като работят както с по-големите, така и с най-малките компании на пазара. Това им дава цялостна картина на кариерната среда. Те умеят да отсеят способните кадри и да се борят за тях.

Не изоставайте

Ако научите, че има нов софтуер или технология, която би била много полезна във вашата работа, опитайте се да разберете повече за нея. Така, когато настъпи моментът да разговаряте с шефа, ще имате предимство и ще му покажете, че се интересувате от промените.

Проверете финансовото състояние на компанията

Ако е частна, това би било доста трудно. Но ако благосъстоянието ѝ нараства и вашата заплата едва се е увеличила, а останалите ви колеги имат големи бонуси, Тейлър препоръчва да обсъдете ситуацията с висшето ръководство на фирмата. Ако колегите ви започнат да си вземат неплатен отпуск и да пътуват, това вероятно е знак, че възнаграждението им е нараснало.

Хората не обичат да говорят за заплатата си. Но това може да им вреди

Хората не обичат да говорят за заплатата си. Но това може да им вреди

Какви са ползите да знаем колко получават нашите колеги?

Говорете с вашите колеги

Винаги има такива колеги, с които ви е по-лесно да разговаряте. Все пак не трябва да сте прекалено доверчиви и открити. Може да започнете темата, като кажете, че знаете, че не е прието да се говори за възнаграждението, но дали е ок да обсъдите колко е минималното такова. Ако човекът отсреща се притесни или увърта, се откажете. Но, ако получите информация, бъдете готови да разкриете подробности и за вашата заплата.