Работещите в България въобще не обичат да говорят за заплатата си. И това не е вярно само у нас - скорошно изследване сред 750 души в САЩ показва, че 80 процента от респондентите дори са готови да дадат пари, за да спрат разпространението на мейл, в който се съдържа информация за месечното възнаграждение.

Една от причините никой да не иска да попита свой колега колко пари получава е разбирането, че никой не иска да говори за това. 69 процента смятат за невъзпитано да зададат такъв въпрос.

Но има и друга причина: 56 процента вярват, че могат да познаят в рамките на около 5 процента колко точно е заплатата на техен колега. Всъщност, разликата в опита за налучкване и реалната сума е около 16 процента.

135 000 души у нас вземат заплата над 2600 лева

135 000 души у нас вземат заплата над 2600 лева

С колко ще се увеличат осигуровките им след вдигане на прага?

Отказът ни да обсъждаме възнаграждението си с колеги на същата позиция и посочената горе разлика може да доведе до негативен за нас ефект: да подценяваме нашата работа.

Изследване на PayScale сочи, че прозрачност на заплатите със сигурност помага за изравняването им при жените и хората от малцинствата.

Но и не само на тях. B тoзи cлyчaй дeйcтвa нapичaнaтa oт иĸoнoмиcтитe "инфopмaциoннa acимeтpия", нaличнa, ĸoгaтo eднaтa cтpaнa имa мнoгo пoвeчe инфopмaция oт дpyгaтa. Caмo пoмиcлeтe ĸoлĸo пo-лecнo щe мoжeтe дa пpeгoвapятe зa yвeличeниe нa зaплaтaтa cи, aĸo знaeтe ĸoлĸo взeмaт ocтaнaлитe xopa във фиpмaтa.