135 000 души в България вземат заплата в размер над 2600 лева. Техните осигурителни вноски от следващата година ще се увеличат с около 50 лева, тъй като максималният осигурителен доход ще бъде 3000 лева. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в рамките на координационния съвет за Бюджет 2019.

"Вдигането (бел.ред. на осигурителния доход) не е самоцелна стъпка, да накажем младите ИТ специалисти, както каза някой, а обратното. Така ще дадем възможност за повече права на тези хора", допълва той, цитиран от "24 часа".

Припомняме, че от началото на следващата година осигуровките може да бъдат увеличени осезаемо от настоящето им ниво от 2600 лева в момента до 3000 лева.

Работодателските организации се обявиха против решението за промените в осигуровките, предлагани от "Тристранния съвет". Според критиците на тази идея това рязко увеличение ще бъде в тежест за квалифицираните служители и тези с по-високи възнаграждения от средното ниво за страната.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) към края на първата половина на годината средната месечна заплата в страната е в размер на 1125 лева.

Значително по-високо е средното възнаграждения в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далеко-съобщения" - 2663 лева. Във финансовата сфера средното равнище е 1922 лева, а в енергийния сектор - 1821 лева.

НСИ: Средната заплата достигна 1 125 лева през второто тримесечие

НСИ: Средната заплата достигна 1 125 лева през второто тримесечие

За година тя расте в обществения сектор с 9.6%, а в частния - със 7.6%