Когато отивате интервю за работа, винаги трябва да сте готови да отговорите на въпроса "Каква заплата очаквате?".

Tози често задаван въпрос на интервютата кара много кандидати да се притеснят, a правилният отговор изисква стратегия, финес и увереност.

Въпреки че може да изглежда като предизвикателство, е от съществено значение да подходите към това по правилен начин.

Как да отговорите на въпроса: Колко пари получавате?

Как да отговорите на въпроса: Колко пари получавате?

В Америка предстои да се забрани задаването на въпроса на интервюта за работа

Ако продадете труда си по-евтино, когато отговаряте на този въпрос, рискувате да бъдете "ниско заплатени и подценени още от първия ден". От друга страна, ако се надцените и поискате твърде много, бихте могли сами да се отхвърлите от офертата за работа, предупреждава авторът на бестселъри за мениджмънт и сътрудник на CNBC Сузи Уелч.

Уелч препоръчва поредица от 3 практични стъпки, които трябва да следвате, когато подготвяте отговора си:

Направете собствено проучване

За да обсъдите уверено вашите изисквания за заплата, "трябва да сте наясно, че отговорът на този въпрос не е какво искате, какъв е опитът ви или каква е предишната ви заплата. Става въпрос за това какво работодателят иска да ви плати", обяснява експертът.

4 неща, които никога не трябва да казвате, когато преговаряте за заплата

4 неща, които никога не трябва да казвате, когато преговаряте за заплата

Не ги забравяйте, когато сте на интервю за работа

Ето защо е от решаващо значение да направите собствено проучване. "Има толкова много данни за заплащането днес и всичко това може да бъде открито на сайтове като LinkedIn Salary", посочва тя.

Уелч съветва да говорите с хора, които работят подобна работа в същата област. "Не забравяйте да вземете предвид местоположението, индустрията и финансовото състояние на компанията. Придържайте се към реалността на това, което компанията очаква да плати", призовава писателката.

Преценете какви предимства имате

Щом направите проучването си, e време да оцените какви предимства имате за постигане на целта.

Подвеждащите въпроси на интервю за работа, за които да внимавате

Подвеждащите въпроси на интервю за работа, за които да внимавате

И как да им отговорите

Разгледайте всяка информация, налична в сайта, където кандидатствате. Добре е да знаете колко кандидати са проявили интерес към позицията и от колко време стои незаета. Колкото по-дълго длъжността стои свободна, толкова по-голямо ще е желанието на компанията да я запълни и толкова по-голямо предимство ще имате.

"Когато направите това изчисление, подходете предпазливо. Предлагащите работа винаги са продавачът", предупреждава Уелч.

Подгответе се с диапазон на заплатата

Последното нещо, което трябва да направите, докато се готвите да обсъдите изискванията ви за заплата, е да предложите две суми. Едната от тях трябва да е "малко над най-ниската цифра, която бихте могли да приемете." Другата трябва да бъде "най-високата сума, която смятате, че компанията би могла да плати".

Колко голяма заплата да си поискате на интервюто за работа?

Колко голяма заплата да си поискате на интервюто за работа?

Този разговор е един от най-важните, когато искате да ви назначат

Ако най-ниската годишна заплата, която сте готови да приемете, е 55 000 долара, помислете дали по-ниската ви цифра да бъде 58 000 долара. Ако въз основа на вашето изследване смятате, че най-високата заплата, която компанията би била склонна да ви предложи, е 65 000 долара, изберете тази цифра като втора сума.

Диапазонът между тези 2 цифри е отговорът, който трябва да дадете за вашите изисквания за заплата. "Ако вашето предложение за заплата е някъде по средата, това е добро начало и за двете страни", твърди Уелч.

Никога не трябва да бъдете изненадани, когато ви попитат за изискванията ви за заплата. Важно е да разполагате с внимателно подготвен отговор.

"Не изстрелвайте какво мислите, че заслужавате или каквото си мислите, че искат да чуят. Вместо това покажете своето усърдие и зрелост - това е толкова лесно, колкото да преброите едно, две, три", съветва Уелч.