Може би един от най-неприятните въпроси по време на интервю за работа е този за заплатата. Голяма част от хората се притесняват да отговорят на него. Други пък са прекалено самоуверени и посочват нереалистични суми. И в двата случая кандидатът губи.

Има обаче няколко стъпки, които биха помогнали на човек да се научи как да отговори най-добре на този въпрос. Експертът "Човешки ресурси" Лин Тейлър разкрива кои са те пред Business Insider:

Напишете си домашното

Най-добре е да се подготвите предварително за своя отговор. Като начало трябва да отделите време и да проверите средно колко получават хора с вашия опит и умения на подобни позиции.

Когато дойде моментът за преговаряне, трябва да имате тази сума предвид и да прецените доколко тежест би имало мнението ви в разговора. Също така трябва да премислите дали до момента сте получавали по-малко или повече от очакваното.

Покажете готовност да преговаряте

Първата стъпка от победата в такива разговори е да започнете преговори. Така че не е добра идея да се приеме първата предложена сума. Важно е да знаете кои са най-добрите ви качества и да ги посочите в процеса на интервюто.

Поискайте заплата с 10% или с 20% по-висока от настоящата ви

Прието е, че за подобна позиция трябва да се поиска възнаграждение с 10% до 20% по-високо от заплатата, която в момента получавате. Така например, ако вземате сума близо до средната заплата за България, да кажем 1120 лева, трябва да посочите като желание такава между 1230 и 1340 лева.

Ако първоначалната оферта е в долната граница - около 1230 лева, имате повече поле за действие. В случай, че е в горната граница или с 20% по-висока от текущото ви възнаграждение, тогава не е добре да прекалявате и може само да опитате да вземете допълнително 5% увеличение.