Интервютата за работа винаги крият риска дали няма да кажете нещо, което не трябва или пък да не отговорите по най-подходящия начин. Един от въпросите, които повечето кандидати се притесняват да им бъде зададен е, какво възнаграждение са получавали преди.

Искреният отговор може да доведе до по-ниско заплащане на новата работа. От друга страна и с прикриването на реалната заплата може да пропуснете добра възможност за повишаване на вашето възнаграждание.

В САЩ е твърде необичайно да се задава този въпрос, като в редица щати, градове и компании е вероятно да го забранят, пише CNBC. Тази инициатива цели да намали разликата в заплащането между двата пола на трудовия пазар. Направено проучване сочи, че използването на този въпрос в интервютата може да увеличи неравенството между мъжете и жените и да го превърне в още по-сериозен проблем.

Според компанията Pay Scale 43% от американците продължават да получават питания за заплатата, срещу която са работили. В други държави практиката е още по-широко разпространена.

Как да отговорите така, че да не загубите?

Оливър Кук, специалист по подбор на персонал, съветва, че когато ви питат настоятелно, това не говори добре за работодателя. "Но ако все пак решите да отговорите, направете го индиректно, като обясните, че сте получавали достатъчно за позицията, на която сте работили и според изпълняваните функции", казва той.

Експертите съветват при всички случаи да не лъжете. Американската авторка Сузи Уелч признава пред CNBC, че честността е най-добрата политика при интервютата. "Хората казват, че един такъв разговор трябва да се приема, като игра за спечелване. А лъжата не е най-добрият начин да постигнете целта си", допълва тя.

По думите на Грант Торенс, директор на глобалната компания за подбор на персонал Hays, ако все пак решите да говорите за предишното си възнаграждение, винаги го поставяйте в контекста на уменията, опита и личностните си качества.

"Без значение дали са ви плащали по-малко от заслуженото или пък сте получавали малко повече, в разговора трябва да сте уверени. За да стигнете до интервю, значи са ви преценили за квалифициран и ценен кадър. Затова пресметнете ползите, които можете да получите и си вярвайте.", казва още Кук.