Интервюто за работа често носи със себе си притеснение и дори стрес за някои кандидати. Със сигурност обаче най-трудната част от него е тази за договаряне на условията на заплащане.

Често човек има определени очаквания за това колко точно ще получава на бъдещето си работно място, но също така често неговите представи се разминават с реалността. За това може да е виновен не друг, а той самият. И причината да се крие в някоя мъничка грешка, направена по време на интервюто.

Авторът на "Fearless Salary Negotiation" Джош Дууди казва, че ключът към успеха е добрата и ефективна комуникация. Пред Business Insider той разказва за нещата, които човек никога не трябва да казва по време на преговорите за заплата:

1. "В момента печеля..."

Посочването на конкретната заплата, която получавате в момента, може да затрудни договарянето на по-високо възнаграждение, което вероятно имате шанс да получите.

2. "Моята желана заплата е..."

Тук случаят е подобен на предходния. Но какво можете да кажете вместо това:

"Не ми е удобно да споделям каква заплата вземам в момента. Бих предпочел да се фокусирам върху приносът, който бих имал към тази компания вместо върху това колко пари получавам в момента или колко бих искал да получавам тук. Нямам конкретна сума наум и смятам, че по-важно е как бих могъл да бъда полезен със своите знания и умения за вашата компания. Искам този ход за мен да бъде голяма крачка напред както по отношение на отговорностите ми в работа, така и по отношение на заплащането.".

3. "Не" и други негативни думи

За да увеличите шансовете си за наемане на дадена позиция, със сигурност трябва да се откажете от отрицателните думи. Така в случай, че ви предложат възнаграждение, което не ви удовлетворява избягвайте коментари като "Не, това не ме устройва". Вместо него посочете: "Бих бил по-мотивиран със сума като...".

4. "Да"

Дори предложението да е прекалено изкушаващо, не бързайте да казвате "да". "Възможно е по този начин да подценявате собствената си стойност в тази ситуация. Вместо това опитайте със своя контрапредложение, за да видите дали ще можете да подобрите още условията си. В края на преговорите работодателят трябва да ви каже "да", а не вие на него", обяснява Дууди.